Az elmúlt hét egyik derűs híre volt, hogy a kormány – elősegítendő roma származású polgártársaink aktívabb részvételét a közigazgatásban – kétszáz (vagy háromszáz, már nem emlékszem pontosan) cigány ember felvételét szorgalmazza a köztisztviselői karba, és ugyanennyit a rendőrség állományába.

Nagyszerű ötlet! El is játszottam egy gondolattal; fejlett képi fantáziájú olvasóink előnyben.

Nos, a Magyar Köztársaságban (akárcsak a fejlett demokráciák döntő többségében) úgynevezett szabad identitásválasztás van. Ez azt jelenti, hogy mindenki az, aminek tartja (vallja) magát. A leghatározottabban tiltott mindenféle olyan állami nyilvántartás felfektetése, vezetése, tartása, amely etnikai származásuk, vallási, szexuális vagy más, hasonló szempontok szerint kategorizálja a polgárokat.

És ez rendben is van így.

De akkor honnan fogják tudni a különböző minisztériumok és más, központi vagy területi államigazgatási szervek személyügyesei human resource managerei, hogy az a felvételre jelentkező, aki éppen egy állást megpályázott, cigány-e? És akkor most nem feszegetem a pozitív diszkrimináció alkotmányosságát.

Szóval tegyük fel, hogy a Központi Bonyolító Hivatal humánpolitikai osztályára bekopog egy 185 centi magas, 82 kilós, hosszúkás fejformájú, szőke hajú és kék szemű dalia, láthatóan méretre készült fekete lovaglónadrágban, fehér ingben, fekete lajbiban,  esetleg nyakában egy ízléses, piros-fehér csíkozottságú kendővel, kezében illedelmesen szorongatva a kicsit bocskaira emlékeztető sapkát.

Megköszörüli a torkát, a napszaknak megfelelően köszön és érces hangon a következőt mondja:

- Szép jónapot kívánok, kézcsók a hölgyeknek! A roma program keretein belül meghirdetett állásra jelentkeznék tisztelettel, merthogy identitásomat tekintve cigány embernek tartom magam. Amúgy megfelelek a feltételeknek, tessenek parancsolni az önéletrajzom, a motivációs levél, a fénymásolatok a nyelvvizsga-bizonyítványaimról és a diplomámról. És igen, hétfőn már kezdenék is.

És ott áll vele szemben a Marika, szeme elkerekedve,
ide-oda rebbenve keresi az esetleges kandi kamerát, és nem tudja, mit tegyen. Most mondja azt, hogy: "Ne vicceljen uram, maga inkább norvég sífutónak néz ki, mint mátészalkai cigánynak használtcikk-kereskedőnek!"?

Van ehhez neki joga? Kétségbe vonni egy állampolgár - szabad akaraton nyugvó - identitás-megvallását?

Szerintetek?

Hangsúlyozom: nem szeretnék én tippeket adni senkinek; legmélyebb meggyőződésem, hogy valóban minden ember egyenlőnek születik és mindannyiunkat azonos alapjogok illetnek meg. És persze legyen társadalmi, össznemzeti megbékélés.

De azt is vallom, hogy minden faji, etnikai, vallási, nemi hovatartozásra
vagy szexuális orientációra hivatkozó megkülönböztetés hibás. Egy katolikus, zsidó, roma, sváb, transzvesztita, heteró, női vagy férfi pályázó induljon azonos esélyekkel bármilyen (főleg közigazgatási) állás betöltésén.

Vagy határozzuk el, hogy startból a roma (kékszemű, 160 centi alatti, unitárius, homoszexuális, fővárosi, stb.) pályázó eleve tíz pont fórral indul a többiekkel szemben? És ha (teszem fel) a megszerezhető 100 pontból egy nem-roma nyolcvanat gyűjt be, egy roma hetvenötöt, akkor (a tíz pont származási előnnyel) a cigány polgártársunk nyeri el az állást, nyolcvanöttel?

Most akkor ez hogy is van?

Tényleg nem játszom itt az álnaivat, de tudom, hogy ezt a blogot sok értelmes, tanult és talpraesett ember olvassa – segítsetek megérteni, hogy hogyan is lehet ezt a célkitűzést törvényesen és etikusan megvalósítani?

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr21400510

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Galgagyörk, Uszka és a magyar Obama 2009.09.24. 08:29:46

Cigányokat védett a Gárda Galgagyörkön, szól a hír, amiből mindenki mást olvas ki. Akinek a Gárda eddig is szimpatikus volt, az most kétszeresen igazolva látja magát: egyrészt azért, mert hogy a cigányokkal megint baj van, másrészt azért, mert hogy lám...

Trackback: M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből 2009.09.23. 22:25:42

"-Ez egy könyv? -Nem, ez a plafon." (egy életcentrikus orosz nyelvkönyvből) Kedves honfitársaim! Roma barátaim! Szomorú vagyok, szomorú, mint a farkatlan füles a szivárvány tövében. Lógathatnám kamillába csepegő orro...

Trackback: 2009.09.23. 21:13:32

A Tudózsidó hírolvasója

Trackback: Roma fiatalokat a közigazgatásba! (?) 2009.09.23. 21:09:42

Bajnai miniszterelnök úr megmondta: 200 roma kap helyet a közigazgatásban. Mégpedig olyan módon, hogy „a fiataloknak pályázniuk kell, az állam segít nekik letenni a közigazgatási versenyvizsgát, és januártól kaphatnak munkát határozatlan ide...

Trackback: Roma fiatalokat a közigazgatásba! (?) 2009.09.23. 21:09:40

Bajnai miniszterelnök úr megmondta: 200 roma kap helyet a közigazgatásban. Mégpedig olyan módon, hogy „a fiataloknak pályázniuk kell, az állam segít nekik letenni a közigazgatási versenyvizsgát, és januártól kaphatnak munkát határozatlan ide...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IZs 2009.09.23. 10:17:33

Sehogy, és nem is kell, sőt komolyan gondolom az ötlet felvetője se gondolta komolyan. Gondolj bele miért lenne jobb a mélyszegénységben nyomorgó ha mondjuk a gazdasági vagy munkaügyi minisztérium egyik tök felesleges osztályán nem kékszemű, hanem bogárfekete szemű köztisztviselő tenné a semmit?
Puder a felvetés,hogy erről írj és erre válaszoljak én és ne a lényeges kérdésekről cseréljünk eszmét.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 10:28:02

Érdekes felvetés.

Szerintem nem rasszjegyről, szem színről van szó, hanem integrációról.

Magyarországon ma az számít magyarnak aki magyar, vagy elmagyarosodott ősőktől származik.
Tehát a kék szemű (eredetileg nem magyar) emberek, ma vitán felül magyarnak számítanak, ha a többség normáit követik. (elmagyarosodtak)

De az elmagyarosodott romák (akik úgy élnek, mint a többi átlagos magyar) is magyarnak számítanak, hiába fekete a szemük.

Tehát a magyarságba nem integrált romákat lehet csak életmóduk alapján megkülönböztetni a mai, többségi magyaroktól, de ők meg mit keresnének a közigazgatásban?

Mint ahogy teljesen elképzelhetetlen a szőke, kékszemű, de képzetlen, telepeken élő negyedromák közigazgatási alkalmazása, csak a rasszjegyeik okán.

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 10:54:46

a bevallási alapon működő identitátás mindig fog lehetőséget adni a visszaélésekre. de ha ezt megszüntetjük, akkor arra ugyan nem lesz lehetőség h egy szőke kékszemű cigánynak mondja magát, de arra igen, h valakit mások annak mondjanak. és ez lenne a nagyobb baj. nincs kétségem afelől h mennyi opportunista rohangászik nálunk. talán, ez csak egy felvetés, lehetne javítani az arányokon azzal, h ha vmilyen cigányszervezet jóváhagyása kellene ahhoz, h vki egy ilyen állást megpályázhasson.
másrészt, túlzásba lehet vinni az előnyadást (nem a cigányoknak, most általában gondolom), amire pl az egyetemi felvételi rendszer tökéletes példa. viszont, számos esetben kell ahhoz, h változtatni lehessen a beidegződéseken. ilyenek mondjuk a női kvóták. alapvetően piszkálják a fenenagy önérzetem, de ha nincsen, akkor sose derül ki, h épp annyira alkalmas lehet egy nő egy munka betöltésére, mint egy férfi.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 11:08:57

@paranoid marcipan:

"akkor arra ugyan nem lesz lehetőség h egy szőke kékszemű cigánynak mondja magát,"

Miért ne mondhatná, ha negyedcigány és cigány környezetben él?

Amúgy a közigazgatásban dolgozóknál nem kérdés a nem, a származás és a vallás sem a világnézet, a lényeg a lojalitás.
Lehetsz katolikus, református, zsidó, szlovák, (származású) szociáldemokrata, konzervatív csak legyél lojális a Magyar Köztársasághoz (a katolikusoktól is elvárt, hogy ne Vatikánnak engedelmeskedjenek, a reformátusoktól is, hogy ne Tőkés Lászlót képzeljék valamiféle vezetőnek).
Hatályos magyar törvények elsődlegessége, közben lájtosan akármilyen drukkerek lehetnek. Ez vonatkozik a cigány származású állampolgárokra is.

Ha valaki nagyon cigány (mint ha valaki nagyon katolikus) inkább a közigazgatáson kívül boldoguljon, kifejezetten cigány/katolikus szervezetben.

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 11:24:27

@Jobb híján MDF-es: azért, mert ha nem önbevallásos alapon működik, akkor mások határozzák meg. vagyis, mondhat ő, amit akar, csak nem hiszik, nem kap kedvezményt, netelán kifejezetten hátrányos helyzetbe kerül. (hitler sem azokat dugta koncentrációs táborba, akik magukat zsidónak vallották, hanem azokat, akiket ő annak tartott)
Azt viszont nem értem, mit akarsz mondani a közigazgatással. Az, h semleges, nem jelenti nincsenek női kvótát/ egyéb előnyben részesítő mechanizmusok.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 11:35:00

@paranoid marcipan:

A női kvóták célja a nők részvételének elősegítése, érthető, hisz történelmi változás van a női szerepek alakulásában.

A cigány kvóta meg szerintem azért hülyeség, mert inkább a hhh-s származásúakról szól (bár 95 %-uk roma, de ezt nem kellene kiemelni, mert automatikusan előbukkanna), tehát jól meg van itt keverve a cigányság, mint származás, rasszjegy, nyelv, kultúra és hhh-ság.

Persze a női kvótát is le lehetne így fordítani:

Ne vezess otthon háztartást, ne neveld otthon gyerekeket, inkább gyere a közigazgatásba dolgozni és vidd a gyereket a bölcsibe! - ez is 99,9%-ban nőknek szólna. :-)

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 11:42:48

@Jobb híján MDF-es: a cigány kvóta pedig a cigányok részvételének az elősegítése.
nem hiszem, h külön lehetne választani a származást, rasszjegyet, nyelvet, kultúrát, azzal együtt, h a cigányságnak is van belső tagozódása. az egész célja, h visszaszorítsák a társadalmi kirekesztést. azért állítottam párhuzamba a női kvótával, mert elvileg ugyanaz a célja, és az már egész elfogadott lett.
a hátrányos helyzet viszont másik kör. ne azonosítsd a cigánysággal, még akkor sem, ha sokuk ebbe a kategóriába is belesorolható. ez semmilyen származást nem vesz figyelembe, pusztán a szociális helyzeten alapul.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 11:50:56

@paranoid marcipan:

"visszaszorítsák a társadalmi kirekesztést."

Az ellen a romák tudnának a legtöbbet tenni.
Ha meg valaki segíteni akar a romákon, akkor segítsen nekik olyan képzés megszerzésében, amely birtokában mindenféle kvóta nélkül betölthető bármely közigazgatási állás.

picur3ka 2009.09.23. 12:04:10

Tisztelt cikkiro!

En ugy tudom, hogy EU-s normak szerint, mindenkirol, akit szarmazasa, vagy egyebb okan diszkriminacio fenyegethet, nyilvantartast kell tartani.

Maskepp ugye, ez van, mint nalunk: hun a piz, ki tudja...

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 12:07:27

@Jobb híján MDF-es: helyben vagyunk:)
az, h ők tudnak a legtöbbet tenni, egy remek gondolkodási séma, de nem így működik. A társadalmi rend megszervezése az állam feladata. Bármilyen hátrányos megkülönböztetés ellen neki kell szabályokat hoznia, elősegítenie az elfogadásukat. Mondok egy példát. A környékemen rendőrséghez felvettek cigányokat, majd minimális idő után, büszkén mesélték a vezetők, h kicsinálták őket onnan, mind elment. Ha nem jelentkezett volna oda senki, akkor lehetne épp mondani, h felháborítóan viselkedtek. de ebben hol az ő felelősségük?
És természetesen, a kvóták bevezetése csak egy része lehet a programnak. Ha nincsen mögötte az általad is mondott képzési támogatás, akkor szart sem ér. Ez egy komplex folyamat, lehet csak egy részéről beszélgetni, de azért érdemes összességében nézni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 12:25:35

"A társadalmi rend megszervezése az állam feladata."

Nem. A társadalmi normák adottak, ezeket nem kell felforgatni.

"Bármilyen hátrányos megkülönböztetés ellen neki kell szabályokat hoznia,"

Így van, léteznek is ilyen jogszabályok.

"elősegítenie az elfogadásukat."

Elvileg igen, de nem bármi áron, nem ráerőszakolva a többségre. A többség nem rasszista, csak óvatos. Miért is ne? Nekik sem könnyű és nekik is csak egy életük van, azt akarják élni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 12:40:55

@paranoid marcipan:

"A környékemen rendőrséghez felvettek cigányokat, majd minimális idő után, büszkén mesélték a vezetők, h kicsinálták őket onnan, mind elment."

Miért hagyták magukat, miért nem kértek segítséget, vagy csináltak ügyet a dologból? A média ugrott volna a témára.

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 12:41:49

Kezdjük ezekkel:
8. § (1) A Magyar Köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait, ezek tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége.

19. § (1) A Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerve az Országgyűlés.
(2) Az Országgyűlés a népszuverenitásból eredő jogait gyakorolva biztosítja a társadalom alkotmányos rendjét, meghatározza a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit.
3) E jogkörében az Országgyűlés

c) meghatározza az ország társadalmi-gazdasági tervét;

35. § (1) A Kormány … e) biztosítja a társadalmi-gazdasági tervek kidolgozását, gondoskodik megvalósulásukról;

Miért is ne? Csakh adjak a demagógiának is. Az ország nagy része nem épp mdfes. Vegyük azt, h én se. Na most akkor úgy döntök a többség nevében, h nem akarom dávid ibolyát látni a tévében, meg azokról sem akarok hallani, aki támogatják. Egy életem van, és nem akarom engem frusztráló képződményekre/emberekre elpazarolni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 12:56:40

@paranoid marcipan:

Van távkapcsoló.

Amúgy az Alkotmány elég általánosan fogalmaz, nem sok konkrétum következik belőle.

Ez a kedvenc részem:
18. § A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.

Ennyire lehet komolyan venni a többi részt is.

Helyén kell kezelni a dolgokat.
A cigánykvóta igen is hülyeség.
Persze kell pénzt nyomni az oktatásba és a hhh-s gyerekek felzárkóztatásába, de úgy sem lehet egy csapásra megoldani egy több évszázados problémát.

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 13:06:55

@Jobb híján MDF-es: neked nem következik belőle konkrétum, mert nem értesz hozzá. javaslom az AB határozatok olvasgatását. a véleményünk lehet különböző, de az alkotmányértelmezése nem vélemény kérdése. tartok tőle, h értelmes beszélgetésünknek ezen a ponton befellegzett.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 13:18:41

@paranoid marcipan:

"mert nem értesz hozzá."

Szerintem jobban, mint Te. Azért olvasgasd szorgosan AB határozatokat, hátha ragad Rád valami, bár kétlem, mert az alapszemléleted hibás.
Kérlek ne reagálj, mert én sem látom értelmét a további eszmecserének.

"alkotmányértelmezése nem vélemény kérdése."

Nem láttál még alkotmánybírói különvéleményt sem? :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.23. 14:43:41

@picur3ka:

Ez érdekes, ez au EU-norma...

Nem tudnál valami linket adni? - nem mintha kételkednék abban, amit mondtál, de utána szeretnék alaposabb nézni.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.09.23. 14:58:45

OFF

Griffin, MuellR, marcip, valaki:

A fejléc miért nem kattintható?

ON

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.09.23. 15:24:26

@csurtus: Azt hiszem design béli problémák akadtak, és a fejléc kattinthatósága átmenetileg szünetel! Ákoos, Griffin? Pontosabb magyarázat?

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 15:27:53

@csurtus: már néztem én is, de nem tudtam megbuherálni. griffin aszondta, majd szól egy hozzáértőnek. ezt várjuk:)

picur3ka 2009.09.23. 16:10:19

@tiboru:

Majd este szetnezek kicsit, van mar egy ideje, hogy olvastam.

ertzuiop 2009.09.23. 21:10:40

Elhull a virág,
eliramlik az élet...

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.09.23. 21:26:53

Én előbbre tartok ebben az ügyben: BEJELENTKEZTEM cigánynak!

Olvassátok és kommentáljátok!

birkanep.blog.hu/2009/09/23/tegnap_ota_en_is_roma_vagyok

we 2009.09.23. 21:45:48

Ez valami inverz numerus clausus? Amúgy tök érdekes, hogy az index épp pár hete hozott egy cikksorozatot, hogy valójában nem is lehet megállapítani, hogy ki a roma stb stb. most meg jön a romaprogram.

Nincs bajom a romákkal, de azt nem látom be, hogy mitől lesz jobb bárkinek (neki és nekem) ha mondjuk roma ül majd az okmányirodában az ablak túloldalán.

Ez szerintem palástolása annak, hogy kurvára senki sem tesz semmit azért, hogy a probléma VALÓJÁBAN megoldódjon, ehelyett meg jön az obama-duma.

Persze lehet hogy nincs igazam.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.09.23. 21:50:19

Gyereke, szerelmes barátim ,ez a design tré.

Amúgy ha én a gyerekemet Sigridurnak vagy vagy Szaparmuradnak akarom kereszteltetni, semmi más dolgom nincs mint bejelenteni, hogy én izlandi vagy türkmén vagyok. Sőt, ha kedves mama bejelentkezik türkménnek én meg izlandinak, akkor szegény gyerek Sigridur-Szaparmurad lehet.
Nincs is ezzel semmi gond. Éljen és virágozzék.
A pozitív diszkriminácó most bejelentett változata hajítófát sem ér.Pozitív diszkriminálásnak ugyanis a célegyenesben van értelme.
Kétszáz olyan embert kéne találni akit _csak_ azért nem vesznek fel dolgozni köztisztizének mert cigány. A cigányok nem azért nincsenek jelen a közigben, mert direkt nem veszik fel őket, hanem mert 99 százalékuk a közelébe sem jut sose. Azon a 99 százalékon nem segít, ha 200-at dafke felvesznek mutogatási célokra...

kispista2 2009.09.23. 21:50:57

Buzi izraelita roma leszek, akkor könnyebben kapok munkát?

@we: "
Ez szerintem palástolása annak, hogy kurvára senki sem tesz semmit azért, hogy a probléma VALÓJÁBAN megoldódjon, ehelyett meg jön az obama-duma.

Persze lehet hogy nincs igazam. "
Olcsóbb a cigánykvóta, mint megfelelő támogatást adni az iskoláknak a felzárkóztatáshoz.

Megfigyelo 2009.09.23. 22:01:22

Alkotmány 70/A § (3) pont:

"A Magyar Köztársaság a jogegyenlõség megvalósulását az esélyegyenlõtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segíti."

Ezt hívják közönségesen pozitív diszkriminációnak. (A kisebbségek évtizedeken keresztül tartó következetes pozitív diszkriminációja -- pl. "affirmative action" -- nélkül ma Amerika nem tartana ott, ahol tart; és nem csak arra gondolok, hogy most éppen feketebőrű elnököt választott.)

kacsa. 2009.09.23. 22:12:49

Erről két dolog jutott hirtelen eszembe:
1) Az egyik borsodi barátom mesélte, hogy náluk a cigány önkormányzat helyi elnöke egy szőke hajú, világosabb szemű nő (akiről úgy tudják, hogy nem cigány).
2) Ismerősöm ismerősével (sötét hajú és bőrű, de nem cigány) közölték a munkahelyén, hogy ha ettől és ettől a hivataltól jönnek, akkor mondja nekik azt, hogy cigány, mert így a srác után kap pénzt a munkahelye.
Lehet hangzatos ígéretekkel -szavazatokra vadászni- (bocs, e helyett az akartam írni, hogy integrálni a cigányságot), de szerintem hülyeség az egész. Talán csak azért gondolom így, mert bizonyos téren nem csípem a diszkriminációt (pozitívat, negatívat egyaránt)...

drkovax 2009.09.23. 22:26:11

@Megfigyelo: de ott nem te döntöd el, hogy mexikó, kínai vagy afroamerikai identitást választasz magadnak. A kettő (mármint a pozitív diszkrimináció és a kedvezményezett identitás választhatósága) nem működik egyszerre.

drkovax 2009.09.23. 22:31:21

@picur3ka: Én is kíváncsi lennék a részletekre. Ha van hivatalosan/közfelfogásszerűen diszkriminációnak kitett közösség, akkor egynek a zsidóság nyilván ilyen. A MAZSIHISZ viszont többször is hangot adott már annak, semmilyen hivatalosan vezetett listát/jegyzéket nem tud elfogadni arról, hogy ki zsidó, ki nem. Van egy olyan érzésem, hogy ez a lista/jegyzék készítés legfeljebb korlátozott opció és nem kötelezettség.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.23. 22:44:31

@drkovax:

Én is azt hiszem, hogy olyan lehet, mint idehaza a kisebbségi önkormányzati választások névjegyzéke: ha szavazni akarok a piréz listára, regisztráltatom magam pirézként - de ezt a listát kizárólag a kisebbségi önkormányzatokra történő voksolásnál szabad felhasználni; ha jól tudom, utána meg kell semmisíteni és senki (mármint állami szerv) nem hivatkozhat mondjuk egy év múlva arra, hogy tiboru tutira piréz, vegyük fel rendőrnek :-)

lordart 2009.09.23. 22:54:56

Nagyon megható ez a kezdeményezés. Egyre jobban érezhető, hogy közelednek a választások.
Még sok ehhez hasonló szándékáról fogunk a kormánynak olvasni a közeljövőben. Látom már lelki szemeim előtt a kezdeményezéseket, csak nem akarok tippeket adni... hátha mégis megúszhatunk egy pár idiótaságot...

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 23:05:33

Ja hogy címlap... nem is értettem hirtelen:)
Prof a dizájn nagyon is jó. egy módon lehetne még jobb: ha végre tele lenne csillámporral meg cuki kiscicákkal. de ezen a blogon nincs demokrácia, még szexszel se lehetne őket meggyőzni ennek a szükségességéről.

paranoid T.R. marcipan 2009.09.23. 23:10:39

az ontopic kedvéért:
a pozitív diszkrimináció persze bevett szókapcsolat, mindazonáltal értelmetlen. a diszkrimináció eleve hátrányos megkülönböztetést jelent, ezért érdemesebb inkább előnyben részesítést vagy vmi hasonlót mondani. tanárnéni profil kikapcs.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.09.23. 23:58:42

Ahogy a költségvetési hiányt és az egyéb államgazságkodásokat elnézem, le kéne szállítani a kvótát 90-ről 9 %-ra. És ha már cigányok a politikusok, legalább nők legyenek.

Joe84 2009.09.24. 00:41:41

Majd ha a börtönökben is arányosan 6-8% cigány ül a 80% helyett, akkor a közigazgatásban is helyet kaphatnak majd, de addig szerintem max egy jól elzárt helyen kőtörés...

Szittyamagor 2009.09.24. 01:14:13

200 MSZP közeli romának/ciganynak biztos jó állása lesz ezzel.
Amugy ha mar ilyen numerus claususok vannak, akkor 200 zs.. helyet töltünk be velük s akkor ez senkit sem zavarna.

Szittyamagor 2009.09.24. 01:16:10

Obama nem echte fekete.

mokas_gizi 2009.09.24. 04:33:35

Ha lenne olyan Roma amelyik valóban becsületes és értelmes a Magyarság és a Cigányság érdekeit nézi nem a sajátját... akkor nem lenne probléma,de pl.:
Országos Cigány Önkormányzat vezetői mind egytől egyik bűnözők akik ellen több rendőrségi eljárás folyik...

Mohácsi Viktória szándékosan uszít, rágalmaz, hazudik mind a Magyar mind a külföldi médiába...

Ezek egyértelmű valós dolgok valós tények, Indexen most is kint van egy cikk hogy lecsuktak egy OCÖ-t...

Ha ezeket megemlítem akkor én itt Magyarországon Náci és Antiszemita vagyok...!!! A problémák valahol itt kezdődnek...

mokas_gizi 2009.09.24. 04:35:30

@Szittyamagor:

Obama felesége meg olyan rasszista úgy utálja a fehéreket mint a szart...
Innentől meg kifejezetten humoros ami USA-ban is folyik...
Ez is tény ennek is utána lehet nézni...nem reklámozzák, de azért a tények azok tények...

belekotty 2009.09.24. 06:28:26

A "közizgatásban" való részvételnek vannak törvényi feltételei, pl mint végzeccség. Tehát ha Kolompár x gyün felvételizni:

Kolompár - Há dikmá! Aszontál én lehessek köztisztviselő
Humánügyi Szalainé - Aztán milyen végzettsége van magának?
Kolompás - Há hatodikban kimaradtam, mert pikkelt rám a tanát, instállom!
Humánügyi Szalainé - Hú, maga tud installálni! Na akkor számítástechnikus lesz magából! Le és föl viszi a floppykat a földszint és a hatodik között! Lift nincs.

belekotty 2009.09.24. 06:31:07

@mokas_gizi: Jaja! Elgondolkodtató, hogy nincs olyan cigány vezető szinte aki ellen ne folyt volna valamilyen eljárás. Ezeket akarjuk a közigazgatásba? Tán csak nem cigány lesz a környezetvédelmi miniszter? A hulladék és nem hulladék szinesfémek ügyében igen járatosak!

belekotty 2009.09.24. 06:32:48

Nem mellesleg, az a 200 magyar akinek emiatt nem jut hely a közigazgatásban, fordul6 a Gányolmány Birósághoz emiatt?

varikon 2009.09.24. 07:28:11

bocs, hogy beleszólok, be belekotty: a cigány nemzetiségű, de magyar állampolgár is magyar, így tehát a 200 magyarnak lesz hely a közigazgatásban. lehet, hogy most megdobálnak virtuálisan, de szerintem nagyon helyes az út, kell egy kvóta. szükség van a pozitív diszkriminációra, hogy végre megkezdődhessen a cigányság teljes jogú állampolgárként való elfogadása. Ez persze önmagában kevés, és egyetértek azokkal a hozzászólókkal, akik az iskolai végzettség emelését támogatják, de önmagában az is sikertelen marad., hiszen mit kezdjen egy érettségizett, vagy diplomás cigány származású személy, ha a munkahelyek előnyben részesítik a többségi társadalomhoz tartozókat. Valóban visszaélésekre adhat alapot, hogy nem meghatározható a cigány nemzetiséghez tartozás, de ez még inkább elfogadható. Ha már 200 személyből 150 valóban cigány származású, már van eredmény!

vákum 2009.09.24. 07:37:56

@varikon:

Csak tudod, folyton az a hülye ötletem támad, hogy ennek mintájára valaki majd úgy hirdet állást:

200 NEM cigány munkavállalót keresek.

Akkor is helyesel majd mindenki?

kanbatu 2009.09.24. 07:42:23

Pozitív diszkrimináció = negatív diszkrimináció.
Szigorúan. Csak attól függ, melyik csoport felől nézzük.
Az tény, hogy egy asszimilált réteg mindenkinek jó lenne, de nem alkotmánysértés segítségével. A felzárkóztatásra kell pénzt költeni (sokat), és gondolkodni kell.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.24. 07:51:40

@Szittyamagor:

Származásilag félfehér és az apja sem gettó-néger, rabszolga ősőkkel, hanem kenyai vendégdiák, aki nem is nevelte a fiát.
Obamát a fehér nagyszülei nevelték, fehér környezetben.

De a felesége és gyermekei (akiknek vannak rabszolga őseik) révén a getto-négerekhez csatlakozott.
Más a származás és más a választás.

degreen 2009.09.24. 07:55:52

szemét dolog ez. milyen alapon adnak egyeseknek fort? kirekesztés a többivel szemben. tanuljon, dolgozzon a roma is, aztán akkor biztos bejut a közigazgatásba.
és még kapnak fejenként az első évben 5 millát is...
akkor már segítsék az összes pályakezdőt ilyennel.

belekotty 2009.09.24. 08:12:16

@varikon: Ugye tudod hogy hülyeséget mondtál? Valami alapján megkülönböztetünk? Igen! Na azt tilcsa a Gányolmány!
Tök mind1 hogy az dzsipsisége, hogy análisan *eti, vagy hogy pajeszos, MEGKÜLÖNBÖZTETÉS.
Na most aki csak nyaranta barnul le, az ugye nem kap6 ebből a 200 hejből, hejből, Hej!

Fittipaldi 2009.09.24. 08:20:27

@varikon: pozitív diszkrimináció jelenleg VAN. Ez egyértelműen látszik a születésszámokból: aki jól él, gondtalanul (persze a maga igényszintjén), az szaporodik, aki pedig nem az nem.

Szerintem meg nem 200 cigánynak kellene munkát adni, hanem az összesnek: ha másra nem jók, útépítésen, bányában, stb., nőknek, férfiaknak egyaránt. Ha este hazamennek, már kedvük se legyen kedvük gyereket csinálni.

Komponista 2009.09.24. 08:23:01

@varikon: Javasolom, hogy mielőbb kezdeményezzük az ausztriában élő magyarok kulturális autonómiáját, vegyünk fel 200 sváb, szerb és féllábú magyart is a közigazgatásba, vagy legalább a kormányzati központba, de legrosszabb esetben a BKV-hoz. Tényleg az a legnagyobb problémánk, hogy nem látni elegendő romát a közigazgatásban, meg a teljesen szétvert és a közbizalmat elveszített rendőrségnél. Apropó: a tűzoltósághoz meg a mentőkhöz miért nem vesznek fel 200-200 romát? Mindennapos hír, hogy a tűzoltókat meg a mentőket bántalmazzák roma barátaink - talán ennek is elejét lehetne venni a továbbiakban. Úgy látszik, ebben az országban mindenki elveszítette a józan eszét.

Neménvótam 2009.09.24. 08:30:57

Pozitív diszkrimináció nem létezik. A diszkrimináció hátrányos megkülönböztetés, ennek nyomán meg más számára előnyt jelent. Ebben az esetben hátrányos 200, magát nem romának valló személy számára, akik minden szempontból alkalmasabbak lehetnek az adott munkakör betöltésére, mégsem ők kapják meg az állást. Ez az alaptörvény által definiált alapjogukat sérti. Előnyös 200, magát romának valló személy számára.

Muad\\\'Dib 2009.09.24. 08:33:15

@varikon:
"szükség van a pozitív diszkriminációra, hogy végre megkezdődhessen a cigányság teljes jogú állampolgárként való elfogadása."
Közlöm, hogy a potitív diszkriminálás, egyben negatív diszkriminálást jelent az összes többi etnikumnak. Milyen érdekes, hogy a numerus clausus ellen a mai napig fröcsög mindenki, pedig nem a zsidók kitiltásáról szólt, hanem a népességi arányok szerinti elosztásról. Tehát ez pl. egy svábnak pozitív diszkrimináció volt. Tehát amennyiben elvetjük a numerus clausus intézkedéseit, joggal háborodhatok fel, milyen alapon fognak etnikai alapon elutasítani felvételt? Ugyanis erről van szó. Ha a roma származásúnak adok egy bizonyos mennyiséget, az azt jelenti, hogy minden más etnikumot elutasítok ennyi helyről...

Deneware. 2009.09.24. 08:33:51

ÖSSZESEN van ebben az országban 200 diplomás állástalan roma? Kétlem...

Senkifia 2009.09.24. 08:40:26

nem kell ezt megérteni :)
ez sima kampányolás, 500ezer szavazatért...És a diszkrimináció suttyóság.hogy azért kerülök be bárhova,mert svéd, anglikán duplán heteroszexuális vagyok.És a homoszexuális ateista holland meg,aki ugyanolyan tehetséges, alapból nem kerül be....
az ilyen dolgokra oitt vannak a különféle alapítványok,ill ösztöndíjak...ja hogy a cigányt nem lehet ösztönözni?pech...nekik is volt 500 évük arra,hogy letelepedjenek,beilleszkedjenek a társadalomba,és normális tagjaiváű váljanak a társadalomnak.Mert a mese nem azzal kezdődött,hogy jött a sátoros cigány,és a csendőr egyből lekapcsolta,mert barnább volt a többinél...hanem ott,hogy a második karaván előtt volt egy első,amelyik végiglopta az útvonalat.És utána már joggal feltételezte a csendőr,hogy a második karaván is lopőni jár....és 500 éve még nem ismerték a polkorrekt kifejezést....pozitív diszkriminációt meg végképp...Úgyhogy ne állítsuk úgy be,hogy szinte a teljes felelősség a mocsokrohadt-házmesterlelkű-szemétnácirasszista-magyartöbbségi-társadalom hibája...és ezért a szegíny kissebbségit kéz alatt kell felvenni a kiözigazgatásba,függetlenül az adottságaitól....mert a pozitív diszkrimináció ilyetén formában teljes mértékben negatív diszkrimináció is...mert itt nem arról szól,hogy pozitíve diszkriminálbva csinálok neki külön iskolát,és nem kell magyar iskolába járjon...mert ez ok.és nem sérti senki más érdekét.Amikor viszont a (mondok egy számot:100) közszolgálati munkahelyből 10et automatikusan cigánynak adok,faji alapon,azzal elveszem 10 potenciális kaukázusi fehér esélyét a munkahelyekhez.Nem azért,mert tehetségtelen,vagy nem ért hozzá,hanem azért,mert nem cigány.és ez kurvanagy diszkrimináció...szóval azért szólnék minden kedves szavazónak(a nem cigányoknak...mert aki az,annak ebből csak előnye származhat...ja várj...illetve nem,mert ha tehetséges fehér helyett tehetségtelen naplopó roma lesz a hivatalba,attól a cigányságnak nem lesz jobb....meg persze ha tehetségtelen naplopó fehér van a hivatalba,attól sem...),hogy gondolkodjon el azon,hogy ez szembemegy mindennel ,amiről a demokrácia szól....jogegyenlőség,stb...ami nem egyirányú,és nem kétféleképpen mérhető....tanulni kell...és meghirdetett versenyvizsgán jónak lenni....

Senkifia 2009.09.24. 08:43:59

@Muad\\\'Dib: neeem....ez a numerus clausus teljesen helyénvaló,jó, baloldali clausus...a másik meg rohadtmoócsok-nácinumera volt :) tehát ha én csinálom,azzal,aki nekem szimpatikus,vagy akitől szavazatot remélek,az ok...minden egyebet elítélek,és felháborodottan elutasítok :D

Kodomo 2009.09.24. 09:26:00

A dolognak úgy kellene működnie, hogy ha az adott posztra van 2 minden szempontból megfelelő jelölt, akkor nem pénzfeldobással döntök, hanem, ha az egyik roma, azt veszem fel (ha a romákat akarjuk helyzetbe hozni).
Ha a 100 pontból az egyik 80-at, a másik 79-et szerez meg, akkor a 80 pontost kell felvenni, akár roma, akár nem. (Ezért marhaság a hátrányos helyzetért, analfabéta szülőkért, várandósságért ... járó plusz pont bárhol.)

Muad\\\'Dib 2009.09.24. 09:34:34

@Kodomo:
"A dolognak úgy kellene működnie, hogy ha az adott posztra van 2 minden szempontból megfelelő jelölt, akkor nem pénzfeldobással döntök, hanem, ha az egyik roma, azt veszem fel (ha a romákat akarjuk helyzetbe hozni)."
Vajon az ilyesmi miért nem piszkálja a jogvédők szemét? Talán ez nem negatív diszkrimináció a másik jelölttel szemben? Ezek után ugye én is jogosan panaszkodhatnék, hogy azért nem vettek fel, mert fehér vagyok?

Vidéki 2009.09.24. 10:40:11

Valóban súlyos dilemmája a „projektnek”, hogy a Politikailag Korrekt Beszéd minden más szempontot felülíró elve alapján nem lehet eldönteni, ki a „valódi” cigány és ki lehet az, aki csak önérdekből akar cigánynak látszani?

picur3ka 2009.09.24. 12:36:37

@tiboru:

Nem felejtettem el, csak meg nem jartam sikerrel.

hazitroll 2009.09.24. 16:06:52

@paranoid marcipan: Nem olvastam végig az összes kommentet. Adott volt viszont egy magyarországi egyetemen egy program, hogy az ott tanuló roma fiatalok kapnak X ezer Ft havi ösztöndíjkiegészítést, mert romák. Namost erről én nem tudtam akkor, amikor ez a program még futott, ellenben ez önbevallásos volt. Mire megtudtam, hogy van ilyen, akkorra meg gyorsan meg is szüntették, mert hirtelen annyi roma lett, önbevallással - ingyenpénzen - hogy csak na. A mai fejemmel azt mondom, ez röhejes. Akkor simán beállta volna a sorba. Ahhoz, hogy ösztöndíjat annyit kapj, tanulmányi eredményeid alapján a top30 alján kellett nagyjából lenned. Én nem roma/zsidó/török/arab/norvég/piréz/globalizáció ellenes vagyok, csak az ész nélküli diszkriminálást utálom, mindkét irányban, de azt nagyon.

paranoid T.R. marcipan 2009.09.24. 16:35:54

@kokas_lemilre: van olyan ismerősöm, aki mindenféle cigány ösztöndíjat felvett, holott annyira fehér a bőre, h fényérzékeny. A fentebb azt írtam vhol, hogyha az ilyen pályázatok elnyeréséhez egy cigány szervezet támogatása is kéne, akkor az ilyen jelentkezőket ki lehetne szűrni. másrészt, az ösztöndíjak sok helyen nevetséges összegek (hozzáteszem, a műszakin azért nem fizetik alul a népet). csak ez a két dolog nincs összefüggésben. amit romáknak lehet kiadni ösztöndíj címén, azt nekik lehet, vagyis attól h megszüntetik, nem lesz több pénz másokra. meg hát mért kellene megszüntetni? ne felejtsd el, h bár jól hangzik, a többséget nem lehet diszkriminálni azzal, ha a kisebbséget védik:)

paranoid T.R. marcipan 2009.09.24. 16:39:22

@csurtus: egyébként hogy érzed, közelebb kerültél a válaszhoz?:)

hazitroll 2009.09.25. 08:23:42

@paranoid marcipan: Azért én mást hallottam hallgatóként az ösztöndíjakról, de mindegy, csak ösztöndíjból nem lehet megélni. Egyébként nem az X csoportot támogató ösztöndíjakkal van bajom, hanem azzal, hogy azokat olykor nem X tagjai veszik fel. Egyébként amit megoldásként mondtál az teljesen jó, és még egyszer bocs, hogy nem olvastam végig mindent. Tök mellékesen, (bár a szüleim azért dolgoztak végig (tanár és titkárnő egy másik suliban), tehát alapvető dolgokra nem volt gondom egyetem alatt), ha úgy éreztem, hogy tovább szeretnék nyújtózkodni a takarómnál, akkor elmentem dolgozni. De ez már csak amolyan tökre kukacoskodó megjegyzés :)

paranoid T.R. marcipan 2009.09.25. 14:39:53

@kokas_lemilre: bárhol bármennyit is fizetnek, minden hallgató meg van győződve róla, h az kevés. a bme-n többet fizetnek, mint nálunk, hát irigykedek:)
egyébként ugyanezt tettem én is: hupákolosra több kellett, hát dolgoztam.

hazitroll 2009.09.25. 15:08:10

@paranoid T.R. marcipan: A max ösztöndíja (top 5%) 40 körül van a BME-n (villanykar). Ha azt veszem, ehhez vagy 150-es IQ kell, vagy széttanulod magad, nem az az egetrengető összeg. Igaz, ha már ilyen szinten vagy, egy rakat más ösztöndíjra is pályázhatsz tanulmányi alapon. Az alsó határ, amit már kiosztanak meg 6-7000 Ft. Ehhez képest a romaösztöndíj 10 volt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.25. 15:54:44

@paranoid T.R. marcipan:

Csurtus azt üzeni, hogy persze. És köszöni :-)

paranoid T.R. marcipan 2009.09.25. 16:08:16

@kokas_lemilre: mondom én h senkinek sem jó ami van:) nálunk kb a fele ennek a csúcs, és ráadásul ugyanúgy nem éri meg. azért a bmet emlegettem, mert ha szidni akarjuk a saját karunk öszöndíjait, akkor az szokott lenni a felveztés h bezzeg a műszakin:)alapvetően elvi szinten nyilatkoztam a mindenféle ösztöndíjak szükségességéről, részleteiben - bár nem mondom, h ismerem is - egész biztosan sok mindent másként kellene.
@tiboru: :)

hazitroll 2009.09.28. 08:02:07

@paranoid T.R. marcipan: Ezen meglepődtem, hogy nálatok mennyi az annyi. Tanítóképzőkről, óvónőképzőkről hallottam legendásan magas ösztöndíjakat. Illetve helyesbítek: középiskolás tudással praktikusan tanulás nélkül megszerezhető ugyanaz, amiért nekünk vért kellett volna izzadni. Én össz-vissz kétszer kaptam ösztöndíjat. Mellesleg: a "Bezzeg a műszakin!" nem diszriminatív? :)

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.28. 11:52:59

Szerintem meg azt kellene már elérni, hogy a most támogatni kívánt emberek saját erejükből kerüljenek be ezekbe a pozíciókba, ne bemondásos alapon. Jönnek mindig azzal a kommentelők, hogy a romákat nem veszik fel cégekhez.

Na de a romák nem alapíthatnak céget? És most nem a szürke/feketegazdaságban működő maffia jellegű cigány vállalkozásokra gondolok, hanem normális, piaci alapon működő, az adót rendesen megfizető cégekre. Ezek aztán alkalmazhatnák a kevésbé képzett roma munkaerőt. Ilyenekből miért nem látni egyet sem? Mellesleg ezeket inkább támogatnám, ha mással nem, akkor oktatási programokkal, mint azt, hogy 200 "magát romának vallót" felvegyenek a létszámstoppal terhelt közigazgatásba...
süti beállítások módosítása