Minden boldog és boldogtalan erről a nyomorult NATO-találkozóról írt tegnap és/vagy ma a blogjában. Nem látom, miért tartoznánk mi itt a törpe kisebbséghez. Tessék, nekünk is van releváns posztunk!

Aki megnézi a ma (remélhetőleg tényleg) véget érő NATO-találkozó hivatalos plakátját, rádöbbenhet arra, hogy milyen az abszolút kétnyelvűség. Vagy arra, hogy (kicsit hülyét csinálva magunkból) megint mintha túllihegtük volna a dolgokat. Már ha a mi ötletünk volt. Ha nem, akkor Brüsszel hülye.

Azt, hogy az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete megalakulása óta hivatalosan kétnyelvű, gondolom, mindenki tudja. Más kérdés, hogy mi a franc értelme van ennek (értitek? franc! Mi a franc értelme...hát nem elképesztő poén?!); angol nyelvtudás nélkül úgysem boldogulsz, a franciatudásod meg maximum arra jó, hogy egy-két elkötelezett vallonnal, esetleg québecivel tudj csevegni a szervezetn belül (a franciákat leszámítva), na meg talán pár kósza román tiszttel, akiknek génjeiben még él a régi, rizsporos-arcú fess hadnagyairól és orbitális pálfordulásairól híres román királyi hadsereg kollektív emlékezete.

Tehát nézzük csak a plakátot (amelyet a NATO hivatalos honlapjától töltöttem le): az rendben van, hogy a betűszavak hűen tükrözik a nyelvi korrektséget (NATO - OTAN), noha a franciákat ismerve biztos felháborítónak tartják, hogy az ő verziójuk majdnem mindig a második. A résztvevők beosztásának megnevezése is OK (Defence ministers - Ministres de la défense).


De most jön a kurfli: a míting dátuma szerepel a legalsó sorban.

Kétszer.

Pont ugyanúgy ugyanabban a formátumban: nap - hónap - év.

Miért is?

Mert ha mondjuk amerikai-francia lenne a kettősség, akkor megérteném a dátum kétszeri szerepeltetését, hiszen jenki fegyvertársaink a hónapot teszik előre (eléggé be is kavarva ezzel az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda szekembereinek, aki  - ahogyan azt az egyik kedvenc blogunkból tudjuk, amelyiknek nem találom a linkjét, de majd bepótolom - előszeretettel keverik a kettőt).

De így? Kétszer leírni ugyanazt a dátumot ugyanúgy, csak azért, mert a szervezetnek két hivatalos nyelve van? Vagy ne tegyünk fel kérdéseket, mert a válasz az, hogy: de hát katonák, mit akarsz tőlük?!

Nem okoskodni akarok, meg persze vannak ennél lényegesebb kérdések is az emberiség történetében (ott van például az, hogy lesz-e hétfőn MDF-frakció, vagy hogy a szigetes celeb-műsorban Győzike legelőször Somát fogja-e megdugni, vagy Benkő Dánielt), de akkor is érdekelne valami magyarázat: protokoll írja elő? Kikövetelték a franciák? A magyar szervezők akartak görcsösen minden szót és számjegyet kétnyelvűre csinálni?

Hogy őszinte legyek: egyik verzió sem lepne meg túlságosan.

Mindenesetre a régi vicc jut szembe a dologról:

- Apa, miért van ennek a templomnak két tornya és minkettőn egy-egy toronyóra?
- Azért fiam, mert lehet, hogy egyszerre ketten akarják megnézni, hány óra.
Ápdét: mielőtt beélesítettem volna a posztot, szólt az egyik haverom, hogy a HM honlapján már normálisabb plakát van; legalábbis ami a dátumot illeti. A színe már szarabb, mint a brüsszelié.

A tanulság tehát a következő: a mieink (hála Istennek) ezúttal normálisabbnak bizonyultak, mint a brüsszeli bürokraták. Csak a színérzékünk botrányos.

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr34706860

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.10.10. 18:08:25

Abszolút kétnyelvűség a NATO-nálA hivatalos plakáton kétszer tüntették fel ugyanúgy a budapesti találkozó dátumát, hogy se az angolok, se a franciák meg ne [...]

Trackback: Szerelem Blog 2008.10.10. 15:07:20

Az abszolút kétnyelvűség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.10.10. 14:47:24

Jót mosolyogtam az íráson, így délutáni szundi után:) Szint hihetetlen, hogy a magyar verzió helyesebb. Asszem ezzel szekeres bebiztosította magát:)

Ja,az én kedvenc blogom a lemil ;)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.10. 15:45:06

Szerelemblog?! Na, ezt megnézem :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.10. 15:47:27

Megnéztem. Khm, nem mondanám, hogy releváns...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.10. 15:49:42

Peat,

a vendégünk vagy egy sörre - és ennek semmi, de semmi köze nincs ahhoz, hogy melyik blog a kedvenced :-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.10.10. 15:51:40

Erről jut eszembe, akartam múltkor is kérdezni, nem lesz valamikor lemil-es iszogatás egy vendéglátó ipari egységben?

Tudod, részemről ez olyan, mint az antiszemitizmus vidéken. És valamiért úgy gondolom, sokan vannak a törzsolvasók között hasonlóan:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.10. 16:23:10

Hja, nem ártana kibérelni a Syma csarnokot :-)

Megbeszélem ZZ aa-val, illetve a szerkesztő kollégákkal. Az ötlet díjazandó.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.10.10. 16:33:54

Hú, most kapcsolok, még adós vagyok egy Machiavelli- A háború művészete és egy Rendvédelem- Giovanni Falcone possztal:)

Höhö, egy konferencia, vicces lenne:D Kis névtábla, szigorúan nicknevekkel, miegymás;)
süti beállítások módosítása