Kezdjük az elején. Akinek nem inge...

Várom ma délelőtt a buszt az Etele téren, amikor egyre többen állnak be elém az érkezők. Mivel pont lekéstem, ezért én voltam az első, az akkor még nem létező sorban, de ahogy a fél óra alatt gyűltek az emberek, csak kialakult egy kisebb sor. Vagy valami, ami szintén magyar specialitás. Ugye, a sort is lehet definiálni, mint a párhuzamost. Nálunk, Abszurdisztánban kurvára nem így működik. Az, hogy egymás mögé álljunk és várakozzunk. Ugyan. Nem volt itt olyan durva kommunizmus, hogy napokig várjanak az emberek gázpalackra vagy túróra. Talán ezért nem fejlődött ki az emberekben, hogy mégis, hogyan kell várakozni. Megnézném ezt mondjuk Romániában, ahol aztán tényleg egy hétig is sorba álltak a dolgokért. Hiába, Nikolaj nem János.

Ott tartottam, állok elől, amikor egyre többen állnak elém. 25 év forma trendi gyerek, 40 forma baltaarcú apa, nyugger néni. Hát mondom, azért a busz nem lesz tömve, szóval ezen aztán nem fogok morgolódni, de mégis elgondolkodtató. Van egy x ülőhelyes busz, és annyi a váró, hogy a harmada ha megtelik. Akkor hova a faszba siet? Az hagyjám, de a nyugger néni még tolakodott is. Tolta félre azokat, akik előrejöttek. A szitu vicces volt, mert állt előre legutoljára, és úgyis tolta félre a többieket. Én ott kezdtem el röhögni. Úristen, úristen, ketten felszállnak előtte, most mi lesz. Választhat a maradék 58 ülőhely közül. Jujj, most mi lesz. Milyen megkeseredett, szar élete lehet az ilyennek? Mondjuk, mást nem is érdemel.

Mint a fentiekből látszik, nem vagyok az a fajta, akit különösképpen érdekel, ha páran elétolakodnak. Ülni én attól fogok, ilyen balfaszok miatt nem húzom fel magam. Egyszer volt csak, hogy beszóltam. Utsó buszt vártam, természetesen lekéstem az előzőt, és 30 perc múlva jött. Naná, hogy első voltam. Amikor szállnék fel, elémtolakodik egy nyugger, és miközben mindenkit szid, elkezd nekem magyarázni, hogy milyen neveletlen vagyok, és mit képzelek, hogy előretolakodok. Na mondom "Na de néni, a temetők üresek, maga meg itt éjnek idején kószál? Milyen picsa világ ez? De felőlem, ha ennyire siet, csak szálljon fel előlre, nekem nem kell félni, hogy nem érkezek meg, ahova tartok". Körülöttem hangos nevetés, öregasszony megszólalni nem bír, de azért felszáll előre. Egészségére. Le merem fogadni, az ilyennek az a legnagyobb öröme az életben, ha a gördeszkások elesnek a parkban.

De nézzük meg, milyen típusok vannak az előretolakodókból.

Először is, a csitrik. Ugye, hosszú volt az isibe', megy haza, mert anyuka már várja. Persze ő már nagyon menő és lökött és különleges, és senki nincs még olyan mint ő (kivéve a többiek). Az, hogy ő kivárja a sorát, elképzelhetetlen. Hétköznap ugye 10percenként mennek a buszok, ami azért lássuk be, nem sokkal több, mint a piros hetes meg egyéb bkv. De neki leges legelőre kell állni. Vagy van egy barinője' a sorban valahol és odaáll, vagy csak simán előre megy. Ha van barinő', akkor a legfontosabb, hogy a lehető legtávolabb üljön az ember tőlük. Az Úr/ Jahve/ Allah / Buddha / Síva / Sors / David Blaine/ Xenu irgalmazzon attól, hogy a közelükbe kerüljünk. 30 perc tömény sipákolás, idétlen röhögés, saját különcségükben való mentális maszturbáció jut az utasoknak. Brrr. Csakis az ilyenek miatt értem meg azokat, akik úgy hallgatnak zenét, hogy az ég adta világon semmi mást ne halljanak.

Aztán ott vannak, az öregek. Oké, őket egyrészt megértem. De nem mindet. Ugye, vannak a nagymamák- nagypapák archetípusai, akik biztos tök finomakat sütnek/ tök jó velük pálinkázni, hallgatni a sztorikat. Nem tudom, de valahogy látszik rajtuk a személyiségük. Ahogy a szájukat tartják, ahogy mennek, stb. Az ilyenek nem lökdösődnek, sőt, csak akkor állnak előre, ha bottal vannak. Kivárják a sorukat, és felszállnak. Az ilyeneknek szoktam én is átadni a helyet, ha nincs hova üljenek. Na de, ottvannak azok, akik biztos, hogy besúgók voltak világ életükben. Ha nem a gestaponál, akkor az ÁVH-nál. Úgy gondolják, azért mert öregek, nekik mindent szabad. Előre menni, fellökni mindenkit, mert rohadt fiatalok, foglalják a helyet, és még nem is adóznak, hogy emelkedjen a nyugdíjuk. Lófaszt mami/papi.

Hogy miért van ez? Természetesen nem nemzeti sajátosság. Személyiségfüggő. Persze behozhatnánk ide a szocializációt, a törénelmünket, az atomizációt, a nagyvárosi elidegenedést meg minden ilyen hangzatos cuccot, de a franc sem vágyik ilyenre vasárnap, másnaposan. Foglaljuk össze röviden: azért, mert önző geci, aki leszar mindent, mindenkit. Annyira, hogy (a buszos példánál maradjunk), megértse azt, hogy attól ő még ugyanúgy ülne, ha tizediknek száll fel. Ez azt mutatja, hogy búúúúúúúúúúúúúúúúúúúútaaaaaaaaa. Vannak mások is rajtunk kívül? Hja, de csak azért, hogy elszíjják' a levegőt, azért hogy nekem rossz legyen. Mindenki utolsó szemét köcsög, egyedül én és én vagyok. Ezen a szemléleten kellene változtatni. De nincsenek reményeim. Faszkorbácsot nekik!

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr41218060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaracskosGörcs 2007.11.04. 20:16:49

Te kibaszott hakni ember vagy :-))
Régóta olvaslak, de most gondoltam regelek is. Egyébként sok mindenben egyetértünk az élettel kapcsolatban, meg jók a linkek amiket megosztasz velünk, csak a zenei kompozíciók nem az igaziak.
Amúgy meg Forza Grande JUVE!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.04. 21:08:23

Oh, igazán köszönöm, remélem ezt a jó szokásodat megtartod és kommentezel gyakran;)

Zenékkel kapcsolatban elültettél egy kissebb bogarat a fülemben:) Mi a gond vele? A stílusok vagy maguk a kiválasztott zenék? Csak bátran, nyitottak vagyunk az építő jellegű kritikákra;)

ErrorFlynn 2007.11.05. 13:07:11

voltam színházban, maga a darab is szar volt, és utána a ruhatárban megkísérelni civilizáltnak maradni a kisestélyibe-öltönybe bújtatott, őstapló akkor-is-én-jutok-először-a-kabátomhoz tömegben... háááát. egy gigantikus sörhasat viselő pasas úgy gázolt át rajtam, hogy felháborodni se volt erőm a csodálkozástól. sztem direkt növesztette magár a hájat, mint tolakodáskor remekül bevethető fegyverzetet.

Emperror · http://mobilmenetrendek.try.hu 2007.11.05. 15:42:42

A buszos szitunál egyébként van még az öreg nénikből is a buszközepénleállós fajta. Aki a Marika nénit már nem látta három napja ezér be kell adagolni neki töményen a legújabb dolgokat. A másik ami a buszon nagy kedvenc, az amikor direkt kívülre ülnek az emberek. Mmint a két székből a külsőre. Ugye az ember nem szól mer illedelmes és csendben tűr, nem akarja véletlenül se zargatni az ottülőt h picit csússzon beljebb, node akurvaéletbe! Dehát mind1, sztem ez nemzeti sajátosság is részben. Sztem más országokban kisebb arányban találsz ilyeneket.

Egyébként grat a cikkhez! ;)

Bulgárka 2007.11.05. 19:25:30

Pedig nincs is finomabbi,mint a reggeli + a hazafelé tartó tömeg délutánonként...
Bár igaz, én zenével vágom el magam a külvilágtól,de ebből adódóan megragadom a megfigyelés lehetőségét... Szval a helyvadászok közé mindenképpen bevenném a homlesseket is, akik kábító 'illatukkal' pikkpakk helyet talának maguknak, ill. a kisebbségben (?!) lévő hazai és bevándorolt kissé sötétebb bőrű emberek kicsiny csapatait, akik szintén igen hamar helyet találnak a tömött buszon...
Amúgy sztem a tömegközlekedési járművek elejében tuti vmi mágnesesség elvén működő kütyü, mert,h mindig elől zsúfolódik a nép...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.06. 12:16:15

Error- a magyar már cska ilyen kreativ nép, nem hiába van ennyi Nobel-díjasunk. Tanulság? Növessz te is, és vedd fel a harcot;)

Emperror- nyílván én vagyok a paraszt, de én ugyan leülök, ha valaki a külső ülésre ül. Megkérdezem szépen, szabad? Ha azt mondja, hogy nem, akkor meg megkérdem: mi az hogy nem, bazmeg? Egyből az lesz. De ez szerencsére ritka. Mindig szabad:D Oh, és köszönöm a gratulációt:) Legközelebb sörre is meghívhatsz;)

Bulgárka, Bogyókám, először is nyazsgem, mert el vagy veszve, és nyazsgem. Másodszor meg el kell mennünk sörözni és beszélni. Harmadszor, látod, pont ezért minimalizálom, hogy bejárjak az egyetemre(többek közt), agyfaszt kapok a sok hülye embertől, amit a buszon el kell viselni. Egyébként tökéletes megfigyelkés, hogy mindig előre állnak. Valaki okos elárulhatná, hogy ez miért van.

ErrorFlynn 2007.11.07. 13:13:36

azért vannak elöl, mert ott vannak a legközelebb a célhoz, amit meg akarnak aztán közelíteni; és egy igazi pesti hülye lesz végiggyalogolni pluszban egy buszhosszt, inkább tömörül elöl. ugyanaz van a metrónál. ha elöl van a kijárat, előre száll be, ha hátul, hátra, mintha bele kéne dögleni abba, hogy 40-50 m-rel többet fog megtenni.

Emperror · http://mobilmenetrendek.try.hu 2007.11.07. 14:08:41

Nekem erről más meglátásom van. Ugye nálunk olyan zsúfolt a busz (muthaphukkin Volán :@ ) hogy soxor csak a köv buszra férek fel. No mind1 ez tulajdonképp kurvára nem érdekel senkit, de meg lehet figyelni ilyenkor ahogy beindul a farkastörvény, elsősorban az általános iskolásoknál, ahogy egymást taszigálva próbálnak felférkőzni a buszra, és last chance alapon még megpróbálják huszadjára is fellökni a népet a buszra (nem buszon!). Aztán vagy sikerül vagy nem. De miután az ajtó két helyen van nyitva (nálunk soxor kinyitják hátul (mmint középen) is mer úgy még többen paszírozhatják be magukat), ezért érteleszerűen a két ajtó felől a nép összenyomorodik, míg hátra alapjábavéve mindenki baszik bemenni. Pedig illene. Dehát bunkó a magyar. Ha megfigyeled, az olyan buszoknál ahol télleg hátul van az ajtó (Ikarus buszok) ott a tömeg is jobban eloszlik.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.07. 16:09:28

Nekem ez leginkább red seven vagy combinos tapasztalat, elől tömve, nyomorog a sok balfék, hátul, középen pedig van hely. Ilyenkor az sem magyarázat, hogy más nem megy hátra. Felszállhatna ő is máshol, de nem teszi.

kis pittyegő barátságos zöld mütyürke 2008.01.21. 13:39:58

a kívülre ülős gyökerekhez simán odamegyek bemászni az ablak mellé, ha 1-2 megálló van vissza, akkor is, szigorúan neki háttal.
hasznos nevelőeszköz lehet a hátizsák ilyenkor, azzal jól meg lehet törölni az orcáját.
aztán fél perc múlva lehet kimászni.

az öregekre meg nekem van egy elméletem, mely szerint egy életnyi rosszindulat, sunyiság, surmóság kiül öregkorra az arcra, látszik, komolyan.
pont úgy, mint az ellenkezője, az életnyi jóság, jóindulat, kedvesség. ezért vannak nagyon szép öreg emberek.
megjegyzem, kissebbségben.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.22. 14:23:38

Ez az öreges hipotézis nem hülyeség, gondoltam már én is rá. A kintülősöket meg tényleg oldalba baszni (lehetőség szerint légkalapáccsal) :D
süti beállítások módosítása