Jóreggelt, dear közönség!

Úgylátom mindenki nagyban nyaral, s Peat nélkül pangani látszik a blog, úgyhogy gyorsan kaparok ide egy recepteset, hátha még valaki kedvet kap hozzá s gyorsan összerittyenti magának ebéd gyanánt!

Amiről itt most szó lesz, az egyik szívemnek oly kedves nemzetközi gasztronómiai alkotás, mondhatni specialitás, amit szülők orosz zsebszakácskönyvéből sajátítottam el. Nem egy bonyolult dolog, hamar elkészíthető, ennek ellenére egy könnyen megszerethető ízletes eledel.

Következzen tehát a "Szovjeckíj Csikin" vagyis hivatalos nevén a PIKÁNS RIZSES PULYKAMELL!

Hozzávalók:
-1 üveg vodka
-1kg pulykamell (vagy csirkecsecs - én utóbbit használtam, amíg olcsóbb volt, innen eredeztettem a "chicken"-t a "szovjeckíj" után. A "szovjeckíj" pedig onnan jön, hogy '82-es szakácskönyv.)
-15-20dkg szalonna (a füstölt még pikánsabbá teszi)
-4-5 db savanyú, csípőspaprika (lehet cseresznye vagy kutyapöcse is, mind2 tökéletes, erőset kedvelők többet is felhasználhatnak)
-15-20dkg sonka (füstölt főtt a legjobb, szeletelttel nem érdemes próbálkozni)
-1 bögre rízs
-4-5 evőkanál zsír
-húslé
-3-4 gerezd fokhagyma
-paradicsomlé
-só,bors

Elkészítése:

Először is kötényt kötünk, hogy értékes ruhadarabjainkat megóvjuk (vagy akár meztelen valónkra is köthetjük, ilyenkor nyáron ez a módszer kellemesebb), aztán fogunk egy felespoharat, és az 5cl-es jelzésig megtöltjük vodkával. A pohár tartalmát egy határozott mozdulattal arcunkba töltjük.
Miután megtörténtek ezek az elő-előkészületek, hozzáláthatunk a valódi előkészülésnek.


Kockázás következtik. A mellet nagyobb, a szalonnát és a sonkát apróbb, a paprikát tetszés szerinti darabokra aprítjuk.
Egy nagyobb fazékban 3 kanál zsírt hevítünk, erre dobjuk rá a mellkockákat, só-borssal fűszerezzük, majd átsütjük őket annyira, hogy kis ropogós kérgük azért legyen, de ne főjőn el az összes távozó húslé alóluk. Elvégre ott az értékes tápanyag! Amint ezzel megvalánk, félretesszük és újabb edény után nyúlunk.

Az új, ámbátor kisebb lábosban 1 kanál zsírron kisütjük a felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a sonkát és a paprikát is. Felhívom a figyelmet, hogy óvatosan a kevergetéssel, mert sülés hatására hírtelen levegőbe távozó kapszaicin kellemetlen meglepetéseket okozhat! Miután ezek kicsit összerottyantak, az egészet ráborítjuk a húsra!

Mivel az edényben még maradt kis zsiradék, amit nem hagyunk veszni, ebben fogjuk a húslét melegíteni-készíteni. Én lusta vagyok hozzá levest főzni, valamint fagyasztva sincs, ezért általában megtöltöm 2 bögre (fontos! azzal a bögrével, amiben a rízs van, mert a szemét 2x annyi vizet tud felvenni, mint amennyi ő maga.) vízzel és belepottyantok 1 leveskockát.

Amíg a leveskocka oldódik,(iszunk mégegy vodkát és) újabb edénybe 1-2 kanál zsírt olvaszunk, ezen pirítjuk meg a börgre rízst! Mikor már üvegesek a szemek elzárjuk a tüzet, és az időközben elkészült húslét ráöntjük, a rizses húslét pedig a hús-szalonna-paprika-sonkára. Ez azért praktikus, mert nem kell kiskanállal leszenvedni az edény falára ragadt rízsszemeket, és ráadásul ismét nem megy semmi pocsékba!

Az így összeállt kotyvalékot összekavarjuk, alágyújtunk és lefedjük. Amint a rízs megszívta magát ráöntjük a paradicsomlevet (vagy pohárban vízzel felhigított sűrített paradicsomot), és rázúzuk a fokhagymát. Kavarintunk rajta párat és készre rottyantjuk.

Miután megszimatoltuk, megnyaltuk az alkotást, étvágygerjesztőnek beverünk még egy vodkát, utána neki is láthatunk!

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr44594179

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavargo77 2008.08.01. 09:24:54

Veszélyes recept ez kéremszépen!
Nem merem kipróbálni, mert a hozzávalók kikészítése után, az előkészületeknél a vodka hatására "üvegesek lesznek a szemek", ezekután hagynám a p.csába és mennék a kocsmába inni tovább:).

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2008.08.01. 10:54:09

Nem csak az üveges szemek rejtenek veszélyt, ha nem ha a csípőspaprika feldarabolása után az ember megvakarja OTT! Nakérem, az felér egy elsőcsapással!

csavargo77 2008.08.01. 13:41:41

Kösz az infót...én majd előtte fogom megvakarni.
Azért megnéztem volna ahogy eljárod a Kállai kettős nyitótáncát egyedül a konyhában.Már rég fent lenne úgy itt mint a jutúbín..:))

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2008.08.01. 13:52:12

Konkrétan nem itt esett meg, ez csak egy kapcsolódó jótanács. Ha jól emlékszem szárított kispirosat tördeltem a levesbe. Aztán főfogás végére ki is ment a fejemből. Lehuppantam a gép elé, és jöttek a bajok. Meg a hidegvíz :D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.08.22. 18:56:12

Hmm, most olvastam csak végig, ígéretes:) Holnap én is főzős posztot írok, ugyanis ma este sörlevest készítünk cimborákkal én lobbi tevékenységem folytán. Kiváncsi vagyok, milyen lesz :D
süti beállítások módosítása