Csak hogy Norbit bosszantsuk, UPDATE legalul!

Ezt is megértük. Hirtelen jó dolog lett a népszavazás. Lassan valami Lost vagy Heroes szintű sorozatot is forgathanánk azon cselekményekből, amik hazánk, Abszurdisztán politikai életében történnek. Egyik napról a másikra olyan változások állnak be, amikre senki sem számít. Lehet, hogy egy hét múlva kiderül, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor valójában testvérek, csak valami gonosz kommenyisztafasiszta összeesküvés miatt elválasztották őket kiskorukban, amnéziásak lettek, és semmire sem emlékeznek. Tiszta Heroes nem?

Most megpróbálom elfelejteni, hogy a népszavazás intézményét és a közvetlen demokráciát mint olyat, az egyik legrosszabb dolognak tartom,a Spicc 80 létezésével egytemben. Korábban is írtam már erről, így nem mennék bele ismét, hogy miért nem tartom megfelelőnek, sőt, kifejezetten károsnak a népszavazást. Vagyis, minimálisan igen, hiszen épp emiatt vett újabb fordulatot a dolog. Ez az ok nem más, mint a populizmus. Olyan kérdésekről döntenek emocionális alapon, hangsúlyozom, emocionális alapon, amiről nem lenne szabad, csakis szigorúan szakmailag kellene.

Mert a jó magyar paraszt nem ért mindenhez. Bárhogy hiszi, hogy mindenhez ért ( kiváltképp politika és foci), téved. Ebben is. Bekerül egy kérdés, mint a korábbiak, akkor kedvenc pártja álláspontját fújta, és a gondolkodásában az dominált. Gyurcsány mostani bejelentése hasonló, csak olyan témában, ami magából fakadva népszerű. Lényegében olyan, mintha azt kérdeznék: Egyetért Ön azzal, hogy ezentúl mindenki minimálisan egymillió Forintot keressen? Ki mondana erre nemet? Parlamenti szavazáskor, ha erről van szó, ők sem képesek tartózkodni vagy nemet nyomni.

Ugye, tavaly október 23án Orbán bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek hét kérdésben, később Kálmán László nyelvészprofesszor benyujtotta a saját kérdéseit, ugyanarról, mint a Fidesz, csak ellentétes tartalommal. Aztán jött a nyár, szünet. Mindkét fél kérdése átment ugye az OVB szűrőjén. Eddigre már annyir abszurd jelenet lezajlott, hogy nem csodálnám, angol humoristák állnak a háttérben. De tegnap, a nagy népi hurrá újabb fejezettel bővitte a darabot.

Gyurcsány bejelentette, ha a Parlament nem fogadja el a hétpontos tisztasági csomagját, népszavazást kezdeményez a kérdésekből. Nem tudom, ki mire tippel, nekem van egy olyan érzésem, a pártok nem fogják támogatni. Biztos, mert intuitív típus vagyok.

Miről is szólna ez az új népszavazás? Le a korrupcióval, le a régi pártfinanszírozással, le a képviselői állások halmozásával, le a törvénytelen vagyonosodással, le a kalappal. Vagyis, le a kalappal, gondolhatja az egyszeri választó. Igen, épp ideje, hogy megszűnjön az, amit a képviselők művelnek. Épp ezért, ez a húzása Gyurcsánynak majdhogynem a popsztárok közé emeli be, a toplisták élére kerül. Nem népszerűségiben, mert ahhoz több kell. Azt hiszem, boritékolható, hogy a Parlament nem fog erről szavazni. Vagy ha igen, akkor is le. Na tessék, még egy le. Ekkor pedig jöhet a népszavazás erről is, ami csupa olyan népszerű kérdést tesz fel, amire garantált, hogy támogatásra lel. Fidesznél ugye alap, mert ott "ne fizessenek az emberek". Ki az a fasz, aki akar. Ingyensör is átmenne, de ugye tudjuk...

Ettől függetlenül, stratégiailag ez egy nagyszerű lépés volt. Nem hiszem, hogy ettől népszerűbb lesz maga a kormányfő, vagy az MSZP, ha kiáll mellette. Hivatalosan könnyű támogatni a Parlamentben, hiszen esélytelen, hogy átmenjen. Ők mondhatják, hogy na, persze mi megint csak jót akartunk, de itt a Fidesz, hát ezek a fránya alakok. Csak a saját zseb, az ország meg nem érdekli őket.

Az ellenzék nehéz helyzetbe került. Ha támogatják, akkor átmegy a dolog, az pedig egyáltalán nem érdekük. Ha nem támogatják, akkor a kormány azt fogja mondani, hogy... . Igen, ezt is tudjuk. A Fidesz biztosan azt fogj kommunikálni, Gyurcsány el akarja terelni ezzel a bejelentéssel a figyelmet a saját botrányairól. Ő itt a főbűnös, fúj. Ebben is van valami. Nem is kevés. De én azt hiszem, nem ez a fő vonal. Hogy a korábbi filmes analógiával éljek, ez csak a cselédek szerelmi románca, azonban a főhősök történe csak most. Az igazi bonyoldalom a főszereplők kalandja.

Esetünkben a Fidesz népszavazási kezdeményezése. Kétségtelen, hogy a kormánynak minimális esélye van azt megnyerni. Ha már eredménytelen, akkor minden Szocialista átéli élete legnagyobb orgazmusát. De ahhoz, hogy ez megtörténhessen, el kell venni az emberek kedvét, hogy elmenjenek. A saját táboráét már sikerült a kormányzással, a Fideszé pedig nagy valószínűséggel menni fog ( ugyanezen okból). Az, hogy a politikából kiábrándultak nem szavaznának, csak jó. Annál kevesebben vannak ellenünk. Kevesebb embert kell meggyőzni, hogy miért rossz, amiről a csúf, gonosz, kopasz Hókuszók ellenzék véleményt kérdez.

A kormány legnagyobb problémája, hogy elvesztette a hitelességét, mint egyszeri szűzlány... Azt pedig valahogy vissza kell szerezni. Na nem magát a hitelességet, hanem csak a látszatot. Ha ez nincs meg, eredménytelen minden kampány, hogy mi csak jót akarunk, és ezek az intézkedések bizony fájnak ( és lám, már ebben is megmutatkozik, nem fog fájni, mi?), de szükségesek. Hogy elmagyarázzák, miért szavazzon rájuk a jónép, akkor az kell, hogy higyjenek. Ez a fanatikus szoci szavazóra nem vonatkozik, mert ő úgyis elmegy. Csakhogy ez kevés. Egy millióval kevesebb, mint ami a Fidesznek van jelenleg.

Aztán gondoljunk csak bele, melyik politikával minimálisan foglalkozó ( laikus) választópolgár nem érzékenyül el, hogy végre itt van valaki, aki bár maga is sáros, de egy szenvedélyes igazságbeszédben bevallotta, és tenni akar, de megvan kötve a keze. Tenni akar, hogy ne legyen ennyi korrupció. Ha nem is szeretik meg, attól még tarthatják hitelesnek. Ez pedig az első és legfontosabb dolog, hogy sikeres kampányt folytathassanak. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha megszüntetnénk a népszavazást. Én támogatnám. Sőt, aláírást is gyűjtenék ennek érdekében.

UPDATE: 23.46 perc: A fidesz állítólag megpróbálja beelőzni a kormányt, hasonló kérdéskörben más kérdéseket tenne fel. Gyorsan tanulnak. Főleg gyorsan reagálnak. Kérdéses, hogyha mégis így van, akkor mennyire sikerülne kivenni Gyurcsánytól az irányítást. Feltehetően ő sem akarja végigvinni a dolgot, de így lehetősége nyílik a Fideszt okolni. Persze ha ez igaz. Forrás: Index

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr18191556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása