A napokban kaptam kézhez a magyar kormánytól az annyit hangoztatott, új alkotmánnyal kapcsolatos 12 pontos kérdőívet. Alapvetően optimista és naív hozzáállásommal mindig azt remélem, hogy talán mégis komolyan gondolják a srácok ott fent amit csinálnak, de aztán mindig tévedek. Kiábrándítóbbak, mint a csíkos-gyümis rágó. Hogy még kiábrándítóbb legyek, a Fülkeforradalmon edződött népnek nem árt tudnia, hogy ezúttal egy olyan Kanapéforradalom aktív/passzív résztvevői, ahol nem szavaznak, hanem kérdőívet töltenek ki, és sajnos a kérdőív nem ekvivalens a szavazással, azaz fogod, kitöltöd, visszaküldöd, kiértékelik, aztán vagy leszarják vagy nem, mert igazából jogilag az égadta egy világon semmi sem kötelezi őket arra, hogy bármit is figyelembe vegyenek belőle. De a leginkább kiábrándítóbbak talán a kérdések maguk.

 

 

 1. "Vannak, akik szerint az új magyar alkotmánynak csak az állampolgárok jogait kéne deklarálnia, a kötelezettségeket nem. Mások szerint a jogok biztosítása mellett a legfontosabb, a közösség iránti felelősségünket kifejező állampolgári kötelezettségeknek (munka, tanulás, honvédelem, környezetünk védelme) is helyt kell adni a dokumentumban. Ön mit gondol?"

 

A válaszokat nem írnám le szó szerint, lényegében ez a három fajta opció létezik: Csak jogokat / Jogokat és kötelezettségeket / Nemtom.

 

Aham. Jahogyígy. Akkor picit átírom a kérdést, hogy a tartalma azért ne változzon:

 

"Akarod-e az ország halálát?"

Igen / Nem / Nemtom, tesék it eggy százas

 

Nyilvánvaló, hogy egy normális alkotmányhoz elengedhetetlenek a kötelezettségek, különben az egészet ott baszta meg a fene ahol van, szerintem ezt ki se kell fejtenem. A legtöbb kérdés tárgya márpedig ilyen: alapjaiban olyannyira egyértelműek és nélkülözhetetlenek egy állam normális működéséhez, hogy a lehető legfeleslegesebb erről megkérdezni az állampolgárt, mert már amúgyis el van döntve rég.

A kérdések másik felébe azok tartoznak, amikről amúgyis mindenki egy véleményen van (nem mintha amúgy az előző kategóriánál nem így lenne): közös értékek, mint a család, rend, otthon, munka, egészség védelem alá helyezése? Hungarikumok, ritka  és hazai növény- és állatfajok védelme? Ja hogy ez idáig nem volt teljesen evidens? Ennél egyértelműbb kérdéseket nehéz lenne feltenni. A 12 közül az egyetlen, ami tényleg érdemre méltó, az a gyermekek után járó esetleges szavazati jog.

 

Természetesen a határon túli magyarság kérdése is előkerült:

8. "Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya fejezze ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét, mások szerint erre nincs szükség. Ön mit gondol?"

Válaszként négy válaszlehetőség, tartalmilag rendre Nemzeti összetartozás értékének kifejezése és a mindenkori kormány kötelezése ezen érték védelmére / Kifejezés, de kötelezettségek nélkül / Hungarofób vagyok / Dunno, lol

 

A második válasz azért jó, mert tetszőlegesen összemosható az elsővel és a harmadikkal.  Ha az államnak nem szükséges kötelezettségeket vállalnia, akkor az értékek kifejezésére az is elég lehet, ha a mindenkori elnök webcambe mond egy beszédet a nemzeti összetartozás fontosságáról június 4-én, feltölti Fácséra, oszt joccakát. Esetleg ha fontos számukra a dramaturgia, akkor úgy valósítják meg, mint Schmitt Pali az évköszöntő beszédét. Hogy mit értünk kötelezettségek alatt, az megint másik kérdés, azt csak a Fidesz és a Jóisten (esetleg csak a Fidesz, legrosszabb esetben egyikük se) tudhatja, mindenesetre ha az első két válasz van többségben (és miért ne lenne), akkor a Fidesz brit tudósokat megszégyenítő magabiztossággal állíthatja pl., hogy "A Magyar Nép a Kanapéforradalomban egyértelműen kinyilvánította, hogy a határon túli magyaroknak meg kell adnunk a szavazati jogot."

 

Summa summarum, ez a kérdőív nem több díszfaszkodásnál, az állampolgárok teljesen hülyének nézésével, sokmillió forintba kerülő politikai színjáték (de ahogy Szájer is megmondta, még így is olcsóbb mint egy népszavazás, igaza van, ilyen kérdésekért kár lenne még egy Fülkeforradalmat meghirdetni), hogy mi megkérdeztük a Népet, ők kinyilváníthatták akaratukat  jelentős többségében egyértelmű kérdésekben, ezzel letudtuk a népszavazás kérdését is, mostmár rajtunk a sor, hiszen a haza új alkotmányt követel!

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr842712370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paranoid T.R. marcipan 2011.03.09. 08:16:19

OVhez képest Machiavelli szociális munkás volt.
Nyugtasson a tudat, hogy a második kör virág is elhervad a sírjukon, amikor nekünk még mindig lesz szexuális életünk:)

hazitroll 2011.03.10. 13:39:06

Én is akartam ilyet írni, csináltam is hozzá vázlatot, aztán hagytam a francba. Merthogy vagy blogot/blogra írok, oszt meg legjobb esetben is elolvassa 10 ezer ember, egyetért, oszt egy ezrelékes támogatottságom lenne. Újság nem hozza le, semmilyen, mert a, töketlen, b, joggal nem meri lehozni. Szóval mondjuk Marcipán szexuális élete motivál most így hirtelen, amúgy viszont ez az ország marhára nem.

paranoid T.R. marcipan 2011.03.11. 00:48:48

@hazitroll: szimbólumnak szántam. így jár az, aki nem tudja érzelmi forrasztékokban kifejezni magát :)
de gondolat bűn még nincs, használd ki a hátralévő kis időt a duplagondolig:)

Emperror · http://mobilmenetrendek.try.hu 2011.03.15. 18:31:52

@paranoid T.R. marcipan: igaz, bár az is csak addig lesz jó, amíg az asszonyt be nem kell adni az államnak, közösbe.
süti beállítások módosítása