Doctor végre valahára megtalálta a már általam korábban beígért South Parkról szóló elemzését, ami egy egyetemes politikai eszmetörénet szemiáriumra készült, és ahogy ő fogalmazta: "Ez egy egyszerű írás arról, hogyan lehet egy egyszerű, hétköznapi goldot úgy vizsgálni hogy meglássuk benne azokat a problémákat, amik velünk élnek, meg amikkel a média foglalkozik. Azért írtam, mert szerintem a South Park az egyik legjobb és legösszetetteb tükör, amit valaha is Amerika elé tartottak"

Most pedig jöjjön maga a zalkotás
:

Mi is az a South Park? Mindenek előtt az egyik alkotó szavait idézném, véleményem szerint a sorozat megértéséhez nagyban hozzájárulnak: „A South Park világa annyira nyakatekert és szürreális, amennyire egy kilencéves iskolás gondolatvilága.” Mégis, ami szürreális, abban nem találhatjuk meg a valóságot, nem láthatunk valós problémákat, konfliktusokat? A későbbiekben ezekre a kérdésekre is szeretnék választ adni. Azonban térjünk vissza az első kérdésünkre. Miről is beszélünk valójában? A történet a coloradoi sziklás hegységben játszódik. Egy aranyos kisváros és négy első pillantásra ártatlan, hétköznapi gyerek: Kyle, Kenny, Stan, Cartman. Ami viszont világszerte vitákat generál az a lakosok és a lurkók egyedi „problémamegoldó képessége”, valamint az hogy a rendezők: Trey Parker, Matt Stone, valamint Eric Stough témaválasztásukkal mindig valamilyen hírességet, közéleti személyiséget karikíroznak ki és oly módon, amilyenre példát eddig nem láthattunk. Természetesen ez még nem minden: ami valóban számos vitára, sőt némely esetben gyűlölködésre ad okot, az az a tény hogy nem kímélik azokat a témákat sem, amikről habár mindenki tud, de nem szívesen emleget fel, főleg nem humoros körítés keretében.

            A kezdetek, röviden: A South Park 1991-ben kezdte útját, amikor Parker és Stone a Coloradoi Egyetem fimszakos diákjai voltak. Itt készítették el Jesus vs. Frost című rövidfilmjüket, melyben már felfedezhetjük a South Park-i gyerekek prototípusait. A Fox-hálózat vezetősége figyelt fel a kisfilmre és 1995-ben Brian Graden megbízta Parkert és Stone-t, egy újabb rajzfilm készítésével. Ez már sokkal inkább hasonlított a későbbi sorozatra. Ez a munka annyira sikeres volt, hogy egy sorozat elkészítéseinek tárgyalásához vezetett, előbb a Foxszal, majd  a Comedy Centrallal, ahol 1997 augusztus 13-án sugározták először a South Parkot. Három évvel amerikai bemutatása után már hazánkban is látható volt a sorozat. 2007-ben már a tizenegyedik évadnál járunk, itthon 2009-ig biztosan nem maradunk South Park nélkül.

            Említettem már, hogy számos, igen heves indulatot váltott már ki egyrészt a nyelvezete miatt, ami néhol vulgáris kifejezéseket is tartalmaz, másrészt a témaválasztás miatt. Itt nem csak feldühödött anyukák seregére kell gondolnunk… (A sorozat amúgy a felnőttek körében aratta a legnagyobb sikert.) Hazánkban is ott figyel a képernyő sarkában a tizennyolcas karika. Hogy megértsük a felháborodás okát, csak bele kell tekintenünk a rajzfilm által bemutatott problémák igen népes táborába. Vegyük például az abortuszt, a kiskorúak szexuális zaklatását, egyházi kérdéseket, az iraki háborút, vagy akár magát az amerikai kultúrát és politikát. Fontos megemlítenünk, hogy ezeket a témákat szélsőségesen, igen szókimondó formában jelenítik meg. Az egyes epizódok felépítése  a következő:  Felmerül a probléma, a lehető legszélsőségesebben bemutatva, általában jön rá egy megoldás, ami újfent elég szélsőséges, legvégül az arany középút választása kínál megoldást. A szélsőségek riasztóak lehetnek, de fontos felfigyelnünk rá, hogy a probléma megértését nagyban elősegítik.

            Legjobban néhány példán keresztül mutatható be, hogy működik ez a valóságban.

            Nemrég került vetítésre az a rész, amiben egy fiatal arab fiú érkezik abba az osztályba, ahol a négy főhős is tanul. Cartman rögtön pánikrohamot kap, mondván az új jövevény minden kétséget kizáróan terrorista és  robbantásos merényletet tervez az iskola és a kisváros lakói ellen. Annak rendje és módja szerint értesíti a rendőrséget, hogy nyilvánvaló terroristaveszély fenyeget, de mivel ez nem vezet semmire, előbb a CIA vezérigazgatójával, majd magával az amerikai elnökkel beszél, hangsúlyozván, hogy azonnali beavatkozásra van szükség. Természetesen a gyerekek is nyomozásba kezdenek, mégpedig az interneten. Csak nyilvános oldalakon keresgélnek, mégis minden információt megtudnak az arab fiúról. Újabb jelenségre lehetünk figyelmesek: a nyilvános site-okról (myspace, google, vagy hazánkban az iwiw) szinte minden információ kideríthető egyes személyekről. Világszerte milliók szereznek tudomást személyes adatainkról, ezek felhasználásáról a „tulaj” igen ritkán, sőt, inkább sosem értesül. Idő közben az is kiderül hogy Hillary Clinton épp akkor látogat a városba, hogy előadja kampánybeszédét. Így már a bombatámadás tényleges célpontjára is fény derül. Emlékezzünk, hogy ez mind abból az egyszerű tényből indult ki, hogy az újonnan érkezett diák arab származású. A történetben ekkor váratlan fordulat áll be, megtudjuk, hogy Hillary Clinton ellen valóban robbantásos merényletet terveznek, természetesen nem az ártatlanul gyanúsított kisdiák, hanem az oroszok… Ha ez még nem lenne elég, végül az is kiderül, hogy az orosz terroristákat maga  II. Erzsébet bérelte fel, mivel így akarja megtorolni Amerika elszakadását az anyaországtól. Az epizód vége happyend, mivel a bombát (amit Hillary Clinton testében rejtettek el a terroristák…) hatástalanítják, a kisváros és mindenki megmenekül. Amennyiben ez még mindig nem lenne elég abszurd, akkor az i-re a pontot az a jelenet teszi fel, amikor is a rajzfilm végén II. Erzsébet, nyilván a sikertelen merénylet következtében egyszerűen fejbelövi magát. Ez világszerte nagy felháborodást keltett…

            A másik rész,  amit példaképp választottam egy igen érdekfeszítő témát boncolgat. Ez a téma az iraki háború, pontosabban az amerikaiak ahhoz való viszonyulása. A történet azzal kezdődik, hogy South Park városában mindenki tüntet. Két táborra oszlanak, az egyik fél a háború ellen demonstrál, a másik a háború és Bush elnök mellett áll. A háborúpártiak azzal érvelnek, hogy Amerikának meg kell mutatnia erejét, nem szabad a terroristák fenyegetésében élnie, az iraki elnöknek meg kell halnia. A békepártiak természetesen ettől teljes mértékben elhatárolódnak, a probléma megoldását a katonák hazahívásában és békés eszközök alkalmazásában látják. A káosz teljes, úgy tűnik, a két csapat kibékíthetetlen. Eközben az öt gyerek házi feladatát írja, a téma az 1776-os államalapítás, azon belül is a következő: vajon hogyan látnák a helyzetet az államalapító atyák. Cartmen őrült tervet eszel ki, vissza akar térni az államalapítás korába, persze csak képzeletben. Ezt úgy kívánja elérni, hogy egy kád vízbe ugrik egy elektromos szerkezettel, ami tartalmazza a szükséges információkat a kérdéses korról. A terv végül beválik, mesterséges kómába kerül, képzeletében visszautazik az időben és hamarosan Thomas Jefferson házánál találja magát, aki átadja neki a függetlenségi nyilatkozatot, azzal az utasítással, hogy vigye azt a Kontinentális Kongresszus elé. Ő ennek eleget is tesz. Ott az alapító atyák üléseznek és hasonló vitába keverednek, mint a south parki lakosok. A fő kérdés, hogy harcokat kezdjenek-e Angliával, vagy sem. A vita itt is megoldhatatlannak tűnik, ám ekkor megjelenik Benjamin Franklin és beszédével békét teremt a vitázó felek között. Ő így szól: Amerika nem keltheti egy hatalomra éhes hatalom képét, de ugyanakkor nem is hunyászkodhat meg. Teremteni kell egy olyan államot, melynek mindkettő erénye. Megszületik hát a konszenzus: „Igen, ez lesz a jó… Háborúba megyünk, de úgy hogy egyidőben tüntetünk is ellene.” Így az ország bárki ellen harcba szállhat, miközben elmondhatja, hogy nem akart háborút. „Egy nemzet, ami mindig mást tesz, mint amit gondol… És legyen a nemzet neve: Amerikai Egyesült Államok!” Ez lenne hát a titok és a megoldás. Cartman visszatér a jelenbe és a kómából felébredve elmondja az embereknek a hallottakat, akik ennek hatására egymás vállaira borulnak. Ez lenne hát Amerika Parkerék szerint, ez legitimálja az iraki háborút is. Természetesen a történet minden egyes jelenetében abszurd, de mégis elgondolkodtató… Nem csak egy buta mesét láthatunk, hanem egy olyan kritikát, ami ha figyelő szemekre talál, építő is lehet.

            Nyilvánvaló, hogy egy-egy ilyen kis rész nem mentes a morbid humortól, valamint, hogy valójában ez egy paródia. De minek a paródiája? Ha erre a kérdésre válaszolunk, rájöhetünk, hogy nem egyszerű „meséről” van szó. Minden apró jelenet mögött olyan kemény és erős kritika lapul, amit ha kihámozunk a rajzolt figurák és a fárasztó poénok közül, rájövünk, hogy ez nem csak egyszerű polgárpukkasztás. Görbe tükröt tart az egész világ elé, úgy hogy felerősíti a problémákat, széthúzza a szélsőségek felé, de megőrzi azok lényegét.

            Legyen az háború, politika, gazdaság, vagy vallás.

            Mindezek alapján utasítom el azokat a vádakat, melyek szerint ez a rajzfilm minden tudatosságtól és komolyságtól mentes, hogy csak káros hatásai vannak. Hiszem, sőt tudom, hogy ha több időt szán a sorozatra az ember, az meghálálja azt és lerántja a leplet azokról a tabukról, konfliktusokról és problémákról amikről nem beszélünk eleget, vagy nem értjük őket. Természetesen ez az én véleményem és lehet, hogy ez csak egy mesefilm…

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr47286985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2008.01.07. 19:35:02

én imádom a South Parkot, egyszerűen zseniális, láttam minden részt és meg is van az összes letöltve...
egyetértek, nagyon jól bemutatja ezt a világot, amiben élünk és rengeteg jelenségre ez hívta fel a figyelmemet, illetve amiről meg már hallottam, azokat mind nagyon jól mutatja be és szeretem a hozzáállását
igaz, nagyon szélsőségesen kezel mindent és elferdítve mutat mindent, de pont ezért zseniális, a lehető leggörbébb tükör, amit mutattak a világnak
tudom, h sokan utálják, tipikusan az a dolog, amitől vagy falra mászol v imádsz, hát én az utóbbiak közé tartozom :) sztem szánalmas, ha vki teljes egészében elveti, mert a knő fejbelövi magát, v mert azt mondják, h Szt Péter valójában egy nyúl volt (hát amúgy lol :D), ennél rugalmasabban kéne gondolkozni, persze ezt sosem vártuk el mondjuk a katolikus atyaszentegyháztól... :P

lényeg a lényeg, nézzetek SP-t, nekem nagyon sokban hozzájárult a világképemhez, meg alapból is szimpatikus, ahogy lát és bemutat, de akinek nem is az, az se azt nézze, h felháborító meg csúnyán beszélnek, hanem gondolkozzon el ezen a más nézőponton...
huhh.
ámen x)

ja és a káromkodások kritizálóinak meg azt üzenem, h én spec attól vagyok rosszul, mikor ilyenekt mondanak egy mai filmben, h a kutyamindenségit, mert egyszerűen ez nem reális, ilyen nincs!! ez is hozzátartozik a világhoz, és 9-10 évesek szájából még inkább lehet figyelmeztető, meg hát amúgyis mki ismeri azt a jelenséget, mikor kedves ártatlan gyermekei hazánknak elmennek iskolába, megtanulják, h bazmeg meg h kurvaanyád, aztán állandóan használják, mer menő meg ezt hallják... és akkor már a valódi világ beszédstílusáról ne is beszéljünk, ezért szeretem Tarantinot is meg a SP-t is, mert nem álszenteskedik, ilyen a világ, EZ VAN
(ezzel nem azt mondtam, h a Harry Potterben is bazmegeljenek. azér még vigyázzunk a gyerekekre, a felnőtt nézőközönségről beszélek)

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2008.01.07. 19:35:36

na majdnem olyan hosszút kommenteltem, mint a poszt x))) nc ^^

Anatole · http://www.cartoonheroes.blog.hu 2008.01.07. 22:17:02

Az a baj, hogy sokszor nem is olyan görbe a tükör, amit tartanak a világ elé. Gondolom emlékeztek Cartman, "a művészfilmekben buzi cowboyok pudingot esznek" dumájára, aztán bámulhatjuk a Túl a barátságont (habár nem tudom van-e benne puding, nem láttam a filmet. Aki látta, feltétlenül tájékoztasson). Nem is szólva a NAMBLA nevű pedofil szervezetről, amin mindenki jót röhög, aztán pár évre rá Hollandiában (ha jól emlékszem) megalakult a pedofil párt. Lassan nem lesz mit kifigurázni az íróknak:D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.07. 23:16:58

Ejh, ejh, Venuswoman. Megvan az összes sp rész, és tarantinot is szereted. Az álomnő egyik jelzője. Biztos férjezett vagy:P

Anatole- és az antiszemita zsidó párt? az is létező ugyebár

Anatole · http://www.cartoonheroes.blog.hu 2008.01.08. 00:06:52

Naja. Itt az ideje, hogy az AJK beszerezzen egy Tedd Már Fel A Jogszocot Az ETR-re Pandát

"Tudtátok, ha az egyik kispanda nem rakja fel az eredményeket az etr-re, akkor a többi kispanda nem fogja tudni, amíg be nem vonszolja a kicsi szőrös seggét a tanszékre? És ettól leszek én olyan búúú-hús panda."

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2008.01.08. 16:02:35

Bányapeat · banyapeat.blog.hu 2008.01.07. 23:16:58

haha :D nem vagyok férjezett, idén leszek 19 :DDD (bár épp most olvastam a szakítósblogon a csajt, aki 19 éves anyaként pasizott a zpben, szal lehet lassan ez se jelent már semmit ^^)

Anatole 2008.01.07. 22:17:02

hát ja, lehet nem lesz mit görbíteni, de azért remélem szaró társaság nincs Zürich-ben :D meg sátánista kisállatok indö foreszt :D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.08. 16:08:56

Venuswoman- szaró társaság nem feltétlenül valós, de BONO IGEN!!! :D Egyelőre meg örüljünk, ha lesz valahol még erdő;)

Hmm, 19? Szép életkor:) És merre laksz ?:D:D:D

Anatole · http://www.cartoonheroes.blog.hu 2008.01.08. 21:09:36

és mi van rajtad?:D

a metroszexuálós-buzulós műsorok is valóságosak, már csak le kéne leplezni a rákembereket:D

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2008.01.08. 22:50:03

a mi van rajtad jogos :DDD
sztem amúgy a könyvet író törülköző meg imedzsinésönlend is mind igazak x))) persze azért elég jó oltások vannak, pl játékok terén, vidéki man meg stupid spoiled whore video playset, amiben szexvideókat készíthetsz és aztán felrakhatod a netre XD

ja amúgy ez a 2. olyan blog, ahova kommentezek vmit és aztán megkérdezik kb, h hány éves vagyok/hol lakom/mekkora a mellbőségem/leszopom-e az illetőt/szeretném-e, ha szeretkeznének a szemgödrömmel (ez is SP amúgy x) de ezekből tetszőlegesen választható mondjuk 2 :D) bár az 1. a szopásnapló volt, ahova sztem egyedüli csajként kommenteltem, és persze rögtön fel kellett szólítani, h nagyon gyorsan szopjak már le mkit XD de azért ne hagyjuk ki elbűvölő személyiségemet se...és ha ezt mind végigolvastad, akkor elárulom, h bp :D

Anatole · http://www.cartoonheroes.blog.hu 2008.01.08. 22:57:58

nahátnahát, Bányapeat kezdte a kérdezősködést!!!! Pereld be szexuális zaklatáskért!!!!:D:D:D
Ha nyersz, kapsz egy fél blogot és egy fél MPG könyvet (ami még így is 350 oldal, úgyhogy megéri)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.08. 23:01:39

Hát, most hogy a szopást felhoztad... :D

Aztán mielőtt nagyon megijednél a kiváncsiskodástól, egyszerű a magyarázat:) A törzskommentezők közül ha úgy vesszük Téged nem ismerünk (VaracskosGörcsöt is kezdjük már), és aki ennyire ismeri a jó dolgokat, az csakis sikeres emer lehet:)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.08. 23:03:53

Anatole, Anatole, igazán tudhatnád, hogyan járt a "Úszka, a Ne lázíts senkit Bányapeat ellen Aranyhal". Miért akarsz Te is az ő sorsára jutni?:P Fél blog, fél mpg könyv. Kezdj el Te is félni:D:D

Anatole · http://www.cartoonheroes.blog.hu 2008.01.08. 23:08:35

hát, az MPG könyvemet nem sajnálnám, blogom meg nincs. Odaadhatom a fél csubakkás viccet esetleg

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.08. 23:10:42

Tudod, hogy engem csakis sörrel lehet korrumpálni:P
Eh, itt osztom az észt, aztán holnap meg'sznak közpolból, Pestiesen szólva

Anatole · http://www.cartoonheroes.blog.hu 2008.01.08. 23:22:03

elvileg én is ABt tanulok ezerrel (még hozzá sem szagoltam, 10kor vizsga), az MPGből is van 300 oldal, nem is szólva, hogy ma valószínűleg megcsaptak USA polrendszerből.
I FUCKING LOVE AJK

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.08. 23:31:12

Hmmm, én is 10 megyek. Utána sör?:D Alkbíráskodást vagy alkjogot? Végülis baráti így mindegyik. MPGből nekem még 500oldal van hátra, igaz, 15én megyek. USA-t Mándi tartja, nem? Ő meg király arc, nem kell nagyon parázni tőle. De váááá, rohadt közigazgatás meg rohadt minden :S

Anatole · http://www.cartoonheroes.blog.hu 2008.01.08. 23:39:08

egy sör végülis belefér, úgyis alszom egész délután. Alkotmánybíráskodásból megyek, valami királyos puskát kell írnom belőle, vagy nem tudom mi lesz

Anatole · http://www.cartoonheroes.blog.hu 2008.01.08. 23:43:53

de mintha eltértünk volna a tárgytól, nem?:D:D

bírnám, ha Pokolról kiderülne, hogy egy ősi föld alatt élő civilizáció (pl. rákemberek) hírnökeként megpróbálja megkeseríteni a felszínlakók életét (mondjuk sikerül is neki)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.09. 19:18:33

Háááhááá, nem-nem, meglett a kettes:) Három tételt nem tudtam, és kihúztam pont abból, mert az tök jó:)

mentula 2008.01.09. 22:52:39

Peat, akkor nincs mese, tessék menni bebaszni.
süti beállítások módosítása