Nem vagyok rutinos a forradalmakban. Mindig is azt hittem, talán a sok hülye amerikai filmből kiindulva, hogy az egyszercsak megtörténik. Szenved a Zistenadta nép, megelégeli az elnyomókat, akik őtet' kizsigerelik, erre kiegyenesíti a kaszát, míg az asszonynép kötelet sodor kenderből. Régi magyar hagyomány szerint.

Az, hogy már idestova másfél éve folyamatosan be van hirdetve nálunk a forradalom, szigorúan nemzeti ünnepekre időzítve, jól mutatja hazánk, a III. Abszurdisztáni Köztársaság helyzetét. Megértem én, hogy nemzeti ünnepen, mert akkor nem kő dógozni'. Az mégsem járja', hogy egy keddi munkanapon legyen kormánykergető rendszerváltás, mert a gaz kapitalisták kizsákmányolják az ember fiát. Korán kel, nyolc órán át építi a nemzetgazdaságot ( persze hiába, mert a nemzetvesztők úgyis ellopják), gyereket el kell hozni a napköziből, és mire lenne idő a nagy betűs CSELEKVÉSRE, kezdődik a meccs a tv-ben, meg különben is, fáradt, na...

Aztán amikor végre eljön a várva várt nap, a kormány, a rendszer marad a helyén. Jegyek visszaválthatóak vagy igény szerint becserélhetőek. Nem lepődnék meg, ha a kormány radikálisan csökkentené a nemzeti ünnepek számát. Ha valamelyiken kísérlet volt, többet nem tartanak. Végül nem marad más, csak Valentin-nap, amit épp emiatt ignorálnak. Ha ez megtörténik, már megérte, és egy rossz szava nem lehet senkinek.

Hogy mi adja eme poszt aktualitását, máris kiderül. Egyrészt ugye március 15-e következik. Most még szabadon. No meg, március 9-én lesz a nagy népszavazás, az a bizonyos három igenes/ három nemes ( esetleg két igen, egy nem- egy igen, két nem... stb), amelyre úgy készülnek bizonyos politikai csoportosulások. Pontosabban szólva így:











































Tekintsünk el attól az apróságtól, hogy demokráciákban nincs forradalom, csupán puccs. Rengeteget lehet vitázni arról, hogy most egyáltalán demokráciában avagy diktatúrában élünk-e. Igaz, utóbbiban kevés nyílvános diskurzusra van lehetőség eme tárgyról. De mindenki másként éli meg.

A kedves Olvasók véleményét kérdezném.  Kezdjük el feltölteni a készleteinket palackozott ásványvízzel és konzervvel  vagy ne? Az Auróra magyar változata életre kel? Tippeljük meg együtt, hogy a nagy napon egy óriásai nnnnnnnna ugye-t mondhassunk azoknak, akik nem a bekövetkező történéseket gondolták előre.

A helyes megfejtést beküldők közt egy két éves Oszt gyün ami gyün előfizetést sorsolunk ki. Ahová a megfejtéseket várjuk: http://osztgyunamigyun.blog.hu/2008/02/23/forradalom2008#comments

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr48351621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mentula 2008.02.23. 19:12:38

Forradalom ügyben Szilvási min et. az illetékes, ő szokta előrejelezni, csak még nem találta el egyszer sem:)

A szabad diskurzusról meg kérdezd meg Carnivorát...

Mentula 2008.02.23. 19:16:06

Ha meg a plakátonlévők szervezik, abból nem lehet nagyobb ügy, mint egy fradi-ute meccset kisérő izé, ami ugye nem forradalom, csak csop. garárzdaság.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.02.23. 19:22:33

Szilvási leginkább a terrorcselekményeket szokta megjósolni:) Vagy testvére által az időjárás változást :D

Carnivora esete tényleg szopacs, bár én azt hiszem, hogy valaki rossz szándékúlag keverte bele. Mondjuk egy bátor antifasiszta

Mentula 2008.02.23. 19:41:54

1 Na ja, tágan értelmeztem, a lényeg, hogy kritikus időkben mindig jósol valamit, családi vonás :)

2 Úgy tűnik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.23. 20:05:38

Hangsúlyozottan kívülállóként, továbbá írói munkásságom részeként szeretném kifejezni afölötti elképedésem, hogy a Köztársaság rendészeti szerveinek legfelsőbb vezetői között ilyen inkompetens, beszűkült tudatú, sem a szakmához, sem a tágabban értelmezett demokratikus játékszabályokhoz vázlatosan sem értő taplók vannak.

A fasiszták seggét persze szilánkosra kell rúgni - ezt egyetlen jóérzésű ember sem kérdőjelezi meg. De hogy benzinkútnál kannába üzemanyagot vásárlókat, illetve a neten ilyen vagy olyan politikust a kurvaanyjába elküldőket zaklassanak, hajnalban megházkutassanak, aztán tétova félmosollyal félrebeszéljenek anélkül, hogy a nagy nyilvánosság előtt hamut szórjanak a fejükre, megszaggassák a kissé átizzadt ingüket és a 24 órán belüli felmentésüket kérjék, a bűnbánat könnyeivel a szemükben...

Természetesen nem rendelkezem bennfentes információkkal, de számolni tudok:

A sajtóban ezer helyen megjelent, hogy az ügyészség és a rendőrség "péntek hajnalban tucatnyi előállítást és házkutatást foganatosított". És persze egyetlen bizonyjtékot sem találtak, senkit nem vettek őrizetbe, a kihallgatások után mindenki hazamehetett.

Szerintem ez kábé 12 ember és ugyanannyi helyszín. Egy személy előállításához minimum ketten kellenek, egy házkutatáshoz három-hat fő.

Legyünk nagyvonalúak: helyszínenként megjelent négy hivatalos személy, egy autóval. Ez 48 fő, 12 kocsi. A "helyszíni nyomozati cselekmények" 3-6 órát vettek igénybe esetenként; legyen átlagban 4,5 óra. Bent az őrsün vagy a kapitányságon legalább egy óra a kihallgatás; 5,5 óránál tartunk.

Az első felvonás végén (tegyük fel: délelőtt 11.00 órakor) a gazdasági egyenleg így néz ki:

Egy átlag-nyomozó átlag-órabére bruttó 1800 forint, ami a munkáltatójának (vagyis közvetetten nekünk, adófizetőknek) további 800-900-ba kerül. Ismét csak nagyvonalúan: egy nyomozó óránként 2500 forintba fáj a kincstárnak.

Ha eltekintünk attól, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodánál nem átlagos nyomozók dolgoznak nem átlagos fizetésért, akkor is 2500 x 5,5 x 48 = 660 ezer forint csak a faszkorbácsolás humán oldalának pénzügyi vonzata.

De ugye autóval (autókkal) mentek, sőt hallani, hogy volt, ahol 8-10 fős kommandó ment ki az emberért és ugyanennyien folytatták a házkutatást is. Hogy egy kommandós óránként mennyibe kerül, a fantáziátokra bízom.

Pénzbe kerültek a nemtudomhány példányba kinyomtatott jegyzőkönyvek, a gépírónők munkaideje, az egyéb erők, eszközök és módszerek, amikről ugye nem nagyon beszélnek, de amiket (ide a rozsdás bökőt) jó kedvvel, bőséggel biztosan alkalmaztak, esetleg napokkal a péntek hajnal előtt.

Pénzbe kerül a sok hülye rendőri vezető és csicskáik munkaideje is, akik - ahelyett, hogy az autófeltörések, a sikkasztások, a környezetkárosítás, a családon belüli erőszak vagy a pedofília elleni stratégia felett görnyednének - reszkető csíkos gatyaszárral lesik, hogy mikor szólal meg a telefon és mikor írja ki a kijelző valamelyik politikus nevét...

Meglepne (NAGYON meglepne), ha a pénteki cirkusz kevesebb került volna a Köztársaságnak, mint tíz millió magyar forint.

Pénzbe (a MI pénzünkbe) kerül majd a talán évek múltán a bíróság által megítélt fájdalomdíj, a jó hírnév megsértése miatt a Rendőrségre és az Ügyészségre kiszabott büntetés (elvégre ki örülne annak, ha a szomszédok azt látják, hogy hajnalban kiszáll a Szerv és elvisz, miután fenekestől felforgatták a lakást, TERRORgyanú miatt?!)

Az erkölcsi veszteséget ugye nem lehet forintosítani, de az még durvább, mint az anyagi.

A francba, hosszú voltam, de kibukott belőlem...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.02.23. 20:18:01

Azt hiszem a pénz a legkevesebb.

Amilyen példát mutat a kormányzat ilyen jellegű tevékenysége, amilyen hitelt teremt... Tegyük fel, egy valós terrorcselekmény történik, az ég adta világon senki nem gondolná, hogy külső veszély volt, hanem hogy a kormány játszotta meg.

És ez csak egy kisebb aspektusa az egésznek...

Ákoos 2008.02.24. 01:24:14

Én úgy gondolom a forradalomra/pucsra nem érdemes várni, tartani érdemes tőle de építeni rá semmiképp. A katarzis elmarad.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.02.24. 13:33:22

Rendszerváltással összekötött kormányüldözést én sem tartok valós alternatívának, de hogy lesz jó pár oszlatás, azt biztosra veszem
süti beállítások módosítása