Igazi gyöngyszemre bukkantam a hirszerzo.hu –n. Korábban is csodáltam az angol jogrend buja összevisszaságát, ahol szinte minden valaha hozott bírósági ítélet maga is jogszabálynak számít, és még ehhez jön hozzá a nálunk is jól ismert hivatásos törvény- és rendeletalkotó apparátus, akik életszerű szabályokkal tartják rendezett mederben életünket. Ebből következhetnek aztán olyanok, hogy XII. századi ítéletek előkotrásával pert lehet nyerni.
De veszélyek is rejteznek ebben a káoszban. Olyan abszurd szabályok maradtak véletelenül hatályban, amik alapján akár a fejünket is vehetik, például, ha a kutyánk megkettyinti az uralkodóház valamelyik háziállatát, vagy ha véletlenül az uralkodót ábrázoló bélyeget fordítva nyálazzuk a boritékra.
Ugyanbben az abszurd szellemben Yorkban a mai napig skótokat ölhetünk hátrányos jogkövetkezmények nélkül, igaz, csak ha íjászati felszereléssel járkálnak, Hereforban pedig walesieket gyilkolászhatunk, persze a jóizlés határain belül, tehát vasárnap a katedrálisban azé mégse.
Néhány szabály viszont kellemes visszaélésekre adhat alapot. Példának okáért Liverpoolban a halasboltok eladóhölgyei minden szankció nélkül kitehetik a csöcseiket. (Csak arra tudok gondolni, hogy központilag eképpen kívánták serkenteni az omega3-ban dúskáló halak fogyasztását.), míg a terhes nőknek kedvez az a szabály, hogy bárhol, közterületen huggyanthatnak. Az utcai szarakodásről nem szól a fáma.
Végül egy igazán kulturált, európai értelemben vett humanista Londoni rendelet, mely szerint botrányos utcai részegségért – nálunk így hítták még pár éve is, és büntették – a város polgárait nem lehet lecsukni.
Van még jópár ilyen fasság itt :
˙ http://www.hirszerzo.hu/cikkr.skotot_olni_szabad_-_a_legostobabb_brit_jogszabalyok_.61453.html
Nálunk szerencsére egy külön bizottság ügyel arra, hogy hasonlók ne fordulhassanak elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr95403117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Private Equity Asia 2018.01.25. 05:37:26

A halálos húsleves legendája - Alimento

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása