Hiánypótoló bejegyzés következik, ugyanis alulreprezentáltuk a "pálinka" szócikket, no meg közeleg a nyár, amikor szinte kötelező az egészség megőrzése végett a szervezet fröccsigényét optimális szinten tartani. Szóval Nagy fröccslexikon 2008!

Azt hiszem, Jedlik Ányost sok találmányáért tisztelhetjük, de amiért méltó hely illeti meg nemzeti nagyjaink közt, az Vörösmartyval (vagy ahogy egy volt osztálytársam írta általánosban Weöres Marti) közös alkotása, a fröccs. A legenda szerint Fáy András pincéjében szigorúan tudományos igénnyel már részegre kóstolták, hogyan lehetne a bor még jobb, amikor a Jedlik átlat feltalált szódát beleöntétték. Mi legyen a neve? Balra kecske, jobbra mét, legyen a hely neve Kecskemét. De az már van. Akkor legyen a neve Celldömök "Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!" . Valami olyan pillanat lehet ez, amikor tudatmódosult állapotban az ember feltalálja a PEZ- adagoló mintájára a szalámit, a perforált zsömlét vagy a telefonon játszható online pókert, csak nem fut be ekkora karriert vele.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az ember tovább kísérti a sorsot és egyre újabb arányokkal kísérletezik. No de nézzük, mik a legismertebbek:

A legismertebb a Nagyfröccs: 2 deci bor, 1 deci szódavíz. Az örök klasszikus, mint a görög művészet vagy a szifilisz.

Ha már van nagy, akkor persze létezik Kicsi is. Ez 1 deci bor, 1 deci szóda. Kifejezetten centralistákak.

Hosszúlépés, avagy a mi nagy kedvencünk, a 80Ft-os csoda, 1 deci bor, 2 deci szóda. Ahogy TZ- barátunk fogalmazta, azért csoda, mert megiszol belőle 10et, 15öt, és máris részeg vagy, majd csodálkozol, miért van még ennyi pénzed. Bezzeg ha ehhez az érzésért viszkit akarnál inni...

A Házmestertől kezdve átlépünk egy más kategóriába. Itt már igazi barna-öves alkoholisták leszünk, nem nyamvadt kettő vagy három deci itókákat kortyolunk. 3deci bor, két deci szóda.

Viceházmester még ahogy legitim számomra, ott 2deci bor, 3 deci szóda arányban bódulunk, nem úgy, mint a Lakó-fröccs, ahol 1 deci bor, 4 deci szóda szükségeltetik. De ilyen arányokat meg minek? Az ilyen lakókat dobja ki a Háziúr a maga 4 deci bor-1 deci szóda keverésével. Igaz, ezen nem csodálkozunk, mert a Háziúr talán a Teremtő legfurcsább alkotása, este issza a fröccsét, reggel meg havat hány.

A fél literes kategóriában a námbör ván (akár csak Torrente a rendőrség berkein belül) Doctor kedvence, a Harmat-fröccs. Ez öt deci borból, és a fölötte elspriccelt szódából áll, aminek csak a harmata ízesíti.

Végezetül következzék a Super Size Me, a Krúdy- fröccs, amely 9 deci borból és 1 deci szódából áll, amelyben írónk fogalmazása szerint "csak megvicceli" a bort.

Most kapcsolok, hogy mindenhol szódát írok, de jobban belegondolva kevés kocsmát tudok, ahol nem ásványvízzel adják a fröccsöt. Pontosítok. Egy kocsmát nem tudok, ahol szódával adják a fröccsöt.

A kommentekben várom az Olvasók élményét, esetleges forradalmasított fröccseiket.

8 komment

Címkék: pia fröccs

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr19408121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.04.02. 16:58:14

Újházy fröccs: szóda helyett a bort kovászos uborka levével helyettesítjük a nagyfröccsben (nem is olyan borzasztó, mint elsőre tűnik...)

Málnás fröccs: savanyú alföldi fehérbor + málnaszörp + szódavíz, 48% - 4% - 48% arányban

Tiszafröccs: vörösbor pezsgővel (állítólag szegedi találmány, és ha mindkét összetevő száraz, illetve a pezsgő brut, akkor bizony nagyon finom bír lenni)


Kvázifröccsök:

Kisvadász: 1 deci vörösbor + 1 deci kóla (hungarikum)

Nagyvadász: 2 deci vörösbor + 1 deci kóla (hungarikum)

Matrózfröccs: korsó sörbe (vagy mellé) fél deci rum (internacionalista)

Mentula 2008.04.02. 17:08:22

Csurtus, azok NEM QUASI FRÖCCSÖK, :)

Peat, amúgy a kebelemre a posztért...

Mentula 2008.04.02. 17:17:51

Még egy személyes kiegészítés: gakran megeseik, hogy a házipáleszt ásványvizes pillében hozza illemtudó vendég. KÉsőbb aztán szorgos női kezek meg a többi ásványvíz mellé gondosan elhelyezik. Az est előrehaladtával ezekből sejthető, hogy én egy olyan nagyfröccsöt kevertem, ami két dl bort, egy dl páleszt tartalmaz. És meghúztem, lenyeltem, sőt, úgy elécsodlákoztam, hogy mégegyszer meghúztam. Mindezt Milna kikötőjében.
- ez tehát a Milna-fröccs . (hiába rohantam, két cimbit telibe kaptam, meg a szomszéd hajót, de azt letagadtuk :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.04.02. 17:18:24

Ezek a málnás cuccok nem hülyeségek. Múltkor próbáltuk ki a sört málnaszörppel cimborával, és nem tudtuk eldönteni, hogy zseniális vagy borzasztó.

Matrózfröccsöt én tengeralattjárónak ismertem, igaz jégerrel, és ugye, pohárral együtt:)

Mentula, többek közt benned bíztam:P

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.04.02. 17:19:54

Azért látom azt a csodálkozást, hogy mégegyszer elekóstol és csak utána rohan hányni(?) :D:D:D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.02. 19:10:23

A málnás (és más gyümölcsös) sörös izét a belgák űzik mesterfokon (lásd még a "lambic" szó beírását a gugliba).

Brit tudósok egy csoportja szerint a pálesz képes kioldani a pille-palackból mindenféle sátáni dolgot - minél hamarabb át kell tölteni tehát üvegbe.

Vagy meginni.

Mentula 2008.04.02. 23:52:04

Tiboru, tuti így van, de senki nem számol azzal, hogy napokig fennáljon a nem kívánt kémiai kölcsönhatás a palesz és műanyag között.

Peat, bizony taccs vót, és két versenyző mehetett is zuhanyozni :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.04.03. 00:43:39

Pálinkáról jut eszembe. Ha jól számoltam, ez a poszt volt a 496. Ittas voltam már, szóval hiba csúszhat a gépezetbe. 500. után valami pálinkázós dolgot be kellene ejteni;)

Tiboru, a brit tudós olyasmi, mint az olasz katona?

Mentula- az igen, maximális riszpekt, már ha erre szokás ilyet mondani. Ha nem, ez esetben természetesen azzá tesszük:D
süti beállítások módosítása