csurtus 2009.02.14. 10:30

József és Ofélia

A tavaly december 4-én, egy jólsikerült ivászatot követően (társai szerint az 54 kilós csaj nyolc nagy unicumot nyom le nyolc sörrel két óra leforgása alatt, ami már önmagában is riszpektet érdemel) a francia állampolgárságú, 23 éves egyetemista, Ophélie Aurélie Bretnacher a térfigyelő kamerák szerint hajnali három körül felmegy a Lánchídra, majd nem jön le róla: eltűnik. Államigazgatási közigazgatási eljárás keretein belül a rendőrség vizsgálatot indít, de bűncselekményre utaló nyomot nem talál.

A szülők telerikoltozzák Európát azzal, hogy lányuk emberrablók, leánykereskedők meg még a jóisten tudja kinek a karmaiba kerül, akik – ahogyan azt a civilizált Európa tudja – Budapesten ütötték fel a főhadiszállásukat. Felhergelik a budapesti francia nagykövetséget, a francia külügyminisztériumot, ügyészséget és kikényszerítik a BRFK-ból, hogy – legjobb szakmai meggyőződésük ellenére – nyomozást rendeljenek el az ügyben, noha megismétlem: SEMMIFÉLE közvetett vagy közvetlen bizonyíték nem utalt bűncselekményre.

Bencze főkapitány végbélnyílása összeszorult félelmében, hiszen a francia hatóságok (na meg a Lendvay utcai nagykövetségük) informálisan megfenyegették: ha nem lesz nyomozás, ugranak a francia-magyar rendészeti együttműködés során a Teve utcába érkező „szakmai kiutazásokra” vonatkozó meghívók, és neadjisten kevesebb magyar tábornok fog tudni Párizsban eltölteni egy-egy kellemes hetet.

Elrendeltette tehát a nyomozást, mert egyrészt jobban félt a francia nagykövetség szúrós tekintetétől, mint amennyire hitt a nyomozóinak (gerinctelen, de ez nem meglepő), másrészt pedig a magyar politika és rendészeti kormányzat sem tudott a sarkára állni az ügyben és képtelennek mutatkozott három összetett mondatban elmagyarázni Párizsnak, hogy ha nincs bűncselekményre utaló megalapozott gyanú, a magyar jog szerint nyomozás sem lehet (mondjuk a francia szerint sem...). Az illetékes szakemberek háromszor kísérelték meg elmagyarázni az altábornagynak azt, amit egy erős közepes rendőr-szakközépiskolás is megértett volna a huszadik percben, mármint hogy NEM TÖRTÉNT BŰNCSELEKMÉNY, de hiába: a költő az költő. Főkapitányi utasításra el kell rendelni a nyomozást és minden, francia oldalról jövő kritikát bólogatva, szemlesütve szabad csak fogadniuk a magyar zsaruknak. Ellenkezni nem szabad, mert még megharagszanak...

Két hónapon keresztül a franciák itt okoskodtak, de olyan intenzitással, ahogy csak ők tudnak; beutazott ügyész, rendőr, magánnyomozó, újságíró meg még a jóisten tudja kicsoda; kioktatták a teljes magyar rendőrséget, kimondva-kimondatlanul meggyanúsítottak minden hivatalos magyar szervet és személyt tehetetlenséggel, rosszindulattal, a szervezett bűnözéssel való összejátszással, emberkereskedelemmel, cikkek jelentek meg a mértékadó francia, belga és más nyugat-európai lapokban arról, hogy Budapestnél veszélyesebb város nincs is Isztambul és Dublin között, hogy itt naponta rabolnak el embereket az utcáról az impotens magyar hatóságok szeme láttára...

És tessék: az eltűnt francia egyetemistáról fehéren-feketén kiderült, hogy szó sincs
emberrablásról, hanem simán és egyszerűen hóttpicsarészegen a Dunába esett és megfulladt. Azonosítására a szülők már megérkeztek, a DNS-vizsgálatok eredménye a jövő hétre várható, de a ruházat, ékszerek, egyéb testi azonosítók szerint 98% feletti a valószínűsége, hogy Csepelnél a francia lány holttestét találták meg, s idegenkezűségre, erőszakra utaló nyom nincs.

Sajnálom Ophélie-t, mert minden halál borzasztó, egy 23 éves fiatalé még borzasztóbb, de ismételten tisztázzuk: nem történt bűncselekmény, s a magyar nyomozók ezt tisztán látták az első perctől kezdve. A Köztársaság Rendőrsége (illetve ennek csúcsvezetése) megint bohócot csinált magából: nyomozás elrendelés francia nyomásra, igazi bűncselekmények nyomozásától pénz, energia és emberi erő átcsoportosítása, nemlétező tanúk felkutatására tett emberfeletti erőfeszítések, sokszáz kilométer a szolgálati autókkal most, amikor a járőrautók futásteljesítményét is korlátozni akarják és amikor nincs pénz az áram- és gázszámla kifizetésére számos kapitányságon, amikor nem lehet tudni, miből fizetk ki a februári béreket, amikor szakértőket nem lehet kirendelni valódi bűnügyekben, mert nincs pénz kifizetni őket.

Fillérre nem tudom, de az Ophélie-ügy erős közelítéssel (tokkal-vonóval, bérekkel, üzemanyaggal, szakértői véleményekkel, munkaidővel, stb.) úgy huszonöt-harminc millió forint nagyságrendbe került a magyar adófizetőknek.

Nem folytatom, csak felteszem – sokadszor – a kérdést: mikor rúgják már ki Benczét és szakmailag teljesen impotens holdudvarát? Mikor teszik lapátra a rendszerváltozás utáni kilenc (vagy tíz?) országos főkapitány legtehetetlenebbjét, legtehetségtele
nebbjét, aki a legtöbb kárt okozta a testületnek? Az egyetlent, aki tanácselnökből egyenesen vezető (nagykátai rendőrkapitány) lett, és életében nem igazoltatott senkit, az egyetlent, aki egy kihallgatási jegyzőkönyvet sem fűzött be az írógépbe annó, az egyetlent, aki sem házkutatáson, sem szembesítésen, sem helyszíni szemlén nem vett részt soha. Akit a rendszerváltáskor finoman eltanácsolnak a Belügyminisztériumból, leszerel, de másfél év polgármesterkedés után visszasunnyog és ő lesz hirtelen a budapesti ötödik kerület rendőri vezetője. Érdekes pályaív az övé, de nem folytatom, akit érdekel, majd elolvassa.

Mindenesetre elégtelenre vizsgázott mindenből: szakmai ismeretekből, kollegialitásból, karakánságból, egyenességből, következetességből, önérzetből...

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr20942291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.02.15. 18:17:48

index.hu/bulvar/2009/02/15/szulei_franciaorszagban_is_felboncoltatjak_ophelie-t/

Gusztustalan bunkók ezek; és ha Párizsban is megerősítik a pesti boncolás eredményét, elviszik a hullát mondjuk Kinshasába vagy Dzsibutiba még egy körre?

Megáll az ész...

Mentula 2009.02.15. 21:46:06

Té, én valahogy a szülőket megértem. Azt már nem annyira, hogy nem szállt rájuk rogtön az elején egy áldozatvédő pszichológus, akinek az lenne a dolga, hogy egy ilyen tragédiát józan ésszel tudjanak feldolgozni az érintettek. Mert hogy elvileg van ilyen. Érthető volt, hogy minden szalmaszálba kapaszkodtak, mert ilyen helyzetben a bizonytalanság szörnyű lehet. Ez az utólagos bonc már rosszul kezelt kóros gyászreakció terméke.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.02.15. 23:19:30

@Mentula:

Ha gusztustalan akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy futnak a pénzük után. Ha pszichologizáló, akkor azt mondanám, hogy működik a szülők esetében a kognitív disszonancia:

"Az nem lehet, hogy én beszéltem hülyeségeket két hónapon keresztül... Az nem lehet, hogy időt, pénzt, energiát nem kímélve képviseltem valamit, amiről lassan kiderül, hogy téves volt... Nosza, fussunk még pár kört, hátha találnak egy egyérteműen meg nem magyarázható körömbeszakadást vagy vérömlenyt, és akkor diadalmasan felkiálthatok: lám, mégsem zárható ki teljes bizonyossággal az IDEGENKEZŰSÉG..."

Mentula 2009.02.15. 23:37:39

Én ezt másképp látom. Azok a szerencsétlenek nincsenek igazán maguknál, nem hiszem hogy normális mércével meg lehet ítélni, hogy mit miért csinálnak. A háttérben persze lehet, hogy aljadékok adják alájuk a lovat.

Az biztos, hogy az olasz csávók, ha legközelebb találnak egy táskát mifelénk, inkább haza viszik...

Elliot 2009.02.16. 09:37:48

@Mentula: Nekem is van egy ilyen érzésem, hogy inkább itt összfrancia oldalról(ügyész, kutyafasza) nyomja beléjük az ideget, hogy igen csak tovább, csak tovább..szerencsétlenek:(

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.02.17. 13:19:08

Én személy szerint nem követtem ezt az ügyet egyáltalán. Állítólag a felvételeken elég egyenesen ment, azt pedig tapasztalatból tudom, hogy egy Erasmusos igen csak bírja az alkoholt, így a fent említett mennyiség nem biztos, h megártott oly mértékben.

Mondjuk, tényleg "kabaré" volt az egész ügy, már ha egy ilyen tragikus esetben helytálló így nevezni.

Krétázok... 2009.02.18. 20:09:18

Legyen szabad megjegyeznem, hogy államigazgatási eljárás jelenleg már nincs...
Továbbá a nyomozás elrendeléséhez a hatályos Be alapján elegendő az úgynevezett "egyszerű gyanú".
A "megalapozott gyanú"-t a nyomozás végén szokás közölni a gyanúsítottal, amikor a bizonyítékok már beszerzésre kerültek és szinte be lehet fejezni a nyomozást. Vannak persze kivételek, pl. fogva lévő terhelt esetében, de ne bonyolíccsuk!
Ez az egyszerű gyanú ez nagyon jól ki van találva, arra rendelünk el nyomozást, amire akarunk...nesze neked demokrácia. Bár ezt is megmagyarázták anno: bármilyen életszerűtlen a bejelentés, fel kell venni és el kell rá rendelni, mer'ugye mi van akkor ha a sztori valós és csak a nyominger fantáziája szegényes és azáltal elhajtja a kedves bejelentőt, mint a magzatot. Az ombuckalakó meg zokog, hogy sérültek a 'zállampolgári jogok!
Egyébiránt a posztban az anyagiakról leírtak nagy része túlzás, annyira azért nem szegény ez a rendőrség, azt a sok hülyeséget kellene kiölni, ami irritálja civileket és dolgozni, kitölteni a munkaidőt, akkor semmi gond nem lenne itt. Kit érdekel, hogy mennyibe kerül egy szakértői vizsgálat? Engem sosem...Kell, vagy nem kell, ez a lényeg, nem az, hogy hat várossal arrébb olcsóbban csinálják, meg a kretén GEI-hez mikor továbbítjuk a záradékolt díjjegyzék fénymásolatát igazoló határozat másodpéldányát, futárjegyzéken.
"Pecsétel, ütköz, minősít..." Ki volt az a barom, aki ezt beletette a programba? Hajzer Úr?
Vissza a témához: azért csak hajrá, néha mondjátok meg a véleményeteket erről a szerencsétlen cégről!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.02.18. 23:33:59

@Krétázok...:

Én nem a Be-t kritizáltam, hanem az idióta Benczét, aki nem hallgatott a szekemberekre és ő erőltette a nyomozás elrendelését, mert tartott a franciák szájától. És nem azt mondtam, hogy törvénytelen volt, hanem hogy faszság.

A bekerülési költségről:

Külön nyomozócsoport (hat, majd - ha jól tudom - nyolc fő) dolgozott az ügyön, gyakorlatilag hat hétig semmi mást nem csináltak. És most nem számítjuk az eseti feladatokkal megbízott kerületieket, járőröket. Egy átlagos nyomozó (tiszt) bruttó havi bére 230-250 ezer, vegyük hozzá a munkáltató által befizetett járulékokat, meg minden szart - ez fejenként még úgy 180-220 ezer. Fejenként 450-500 ezerbe kerül tehát az adófizetőknek egyetlen sima nyomozó havonta.

A szerencsétlen nemzetközi kapcsolatosok a franciák körül ugráltak heteket - az ő bérüket ugyancsak ide lehet számolni.

Tegyük fel, hogy tényleg csak másfél hónapot (és nem kettőt vagy két és felet) áldozott rá a hat (és nem a nyolc) nyomozó; az 4,5 millió csak a személyi juttatások kategóriában, a bűnügyeseknél. Használtak szolgálati gépkocsikat a tanúkutatáshoz, használták a telefonokat, égették a villanyt a Teve utcában, nyomtattak százszámra jelentéseket, jegyzőkönyveket, kirendelőket, volt az ügyben kirendelve X darab és Y fajta szakértő, dolgozott benne búvár, besegített az egyenruhás állomány, a BRFK mellett baszogatták az NNI-t, a büntetőeljárással párhuzamosan szerintem a Rendőrségi törvény VII. fejezetében leírt összes erőt, eszközt és módszert igénybe vették, s tudjuk, hogy ezek közül egyik sem az olcsóságával tűnik ki.

Direkt utánaszámoltam, aminek tudtam, és megint csak 25 miller feletti összeg jött ki (amiből a nyílt nyomozás/tigy arány kábé 1/3).

És hogy annyira azért nem szegény ez a rendőrség? Hát barátom, akkor csak irigyelni tudlak, mert ezek szerint nagyon jó helyen dolgozol...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.02.23. 15:14:25

Látszik, hogy milyen felkészületlen vagyok alkoholfogyasztásügyileg. Először amikor olvastam ezt az írást, nem akartam elhinni, hogy egy ilyen fiatal lány elbír 8 rövid+8 sörrel. Aztán most olvasom ezt a cikket:
index.hu/bulvar/2009/02/23/nem_talaltak_ophelie_nyomat_a_lanchidon/

Itt ugyan hét + hét kombóról írnak, de az is elkéesztő sok. Úgy tűnik Csurtus fenti cikke legalább e tekintetben nem kitaláció. A többi elem megítélésére természetesen nem vállalkoznék :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.02.24. 01:29:00

@Zig Zag:

A technikusok "beporozták az egész Lánchidat".

Aki tudja, mivel jár ez, csak csettinteni tud... Egy 370 méter hosszú hídon ujjnyomatot keresni decemberben, és elemi szálat keresni rajta...

Lehet, a posztban saccolt költségek alá lettek becsülve...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.02.24. 02:52:42

@Zig Zag: Egy ideje már én is csak emlékezetből, meg elnézve évfolyamtársakat. Annó az én gólyatáboromban volt egy csaj, 10 deci pálinkát ivott meg pár perc alatt, mert az volt a feladat. Utána mondjuk Samatha-díjat is kapott :D

@tiboru: Én azon sem lepődnék meg, ha ezt csak mondták volna, de a tett...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.02.24. 10:33:03

@Bányapeat:

Ugyan Peat, láttál te már hazudós magyar rendőrt?!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.02.24. 14:06:58

@tiboru: Erre maximum személyesen válaszolok :P

Egyébként, nemrég találkoztam egy furcsasággal. Törzshelyemre állítólag pénteken bement néhány nyomozó, és azt mondta, h négy fiatalembert keresnek, akiket már egy ideje figyelnek a hellyel együtt. Pultos csaj kérdezte, h kik azok, tud-e segíteni, ők mondták, hogy nem mondhatják el, mégis milyen lenne az, majd visszajönnek.

Na most, ha figyelik a helyet( nem nagy), és a srácokat, akkor csak látnák, hogy jééé, nincsenek itt. Akkor majd leplezzük le magunkat, hogy most már tudják is?

Az állítólagot azért tettem hozzá, mert a pultos új, aztán ki tudja, milyen az ő szavahihetősége, lehet így akar jó fejnek látszani vagy ki tudja. De sajnos az is benne van, hogy tényleg így végezték a munkájukat az Urak, mert láttunk már karón varnyút

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.02.24. 16:36:36

@Bányapeat:

Pffff... szakmaiság, nyomozó a neved...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.07.28. 23:24:26

És igen, a Bors nevű, abszolút hiteles napilap értesülései szerint (amelyeket "egy magyar hírszerzőtől" szerzett) idézem:

"nem zárható ki, hogy a térfigyelő kamerák nem is Ophélie-t, hanem annak dublőzét látták"

Azért beszarok, hogy a példányszámnövelésért mire nem képes a szennysajtó... Szerencsétlen 23 éves Ophélie, mint a század összeesküvésének tárgya, dublőzzel, emberrablással, majd vízbefojtással.

Konteó ez, kérem szépen... Ki is volt: Moszad, CIA, szabadkőművesek, energialobbi, az ufók, oroszok?

Elképesztő; ma a metrón három nyugger öreglány (együtt megvoltak legalább 200 évesek) erről vitatkoztak, roppant harsányan. Nagyon szórakoztató volt, az egyikük szerint a Magyar Gárda volt, a másikuk szerint "Draskovics emberei"...
süti beállítások módosítása