"Our space songs on a spider web sitar
Life is around you and in you
Answer for Timothy Leary, dearie"
- hallható a Hair végén ez szövegrészlet. Hogyha valakiről ebben a korszakalkotó műben megemlékeznek, mégpedig még életében, 1979-ben, az nem lehet kis ember. Legalább akkora megtiszteltetés ez, mint amikor életedben alkoholt neveznek el rólad. Ha Jelcin még élne, tudna mesélni. Csodálóimtól, tisztelőimtől azt kérem, ha viszki-gyártásba kezdenek, ne feledkezzenek meg rólam;)

Tegnap Hunter S Thompson volt terítéken a "Ki vagy Bendegúz? Ne félj, ismertem apádat is, valamivel magasabb, mint anyád"-elnevezésű sorozatunkban, ma egy szintén korszakalkotó személyről emlékeznék meg, a teljesség igénye nélkül. Off korsz'. Nehéz helyzetben vagyok Tim bácsival kapcsolatban, hiszen Hunterhez hasonlóan ő is teljesen rákattant a csábítószerekre, és meglehetősen sok mindenen ment keresztül haláláig, ami mint a későbbiekből kiderül, tökéletesen beleillik személyiségébe. Mielőtt az a vád érne, hogy a drogokat propagálom, drugs are bad,okay? Okay. Persze egy ilyen írás után ezt az Ariel sem mossa le rólam.

Egyes emberek kalandjai egy óvszergyárral kezdődtek. Illetve, egy óóóóv-szeeeeer-gyáááárraaal keeezdőőődtek, míg másoké az amerikai kormányzat és a CIA által folytatott kísérletekkel.

Senki ne képzeljen ide mindenféle vérsnecik hadászati célra való felhasználását. A CIA a 30as években kísérletezett már különböző tudatmódosító szerekkel, természetesen világjobbító szándékkal, meg hogy néha jót bulizzanak a Fehér Házban. Amikor Leary megismerte a varázsgombát, ő is elkezdte a maga kísérleteit. Csak ő a Harvardon. Mert ő pszichológus volt. Aztán ezek a kísérletek kezdtek kontrollálatlanná válni, így egyből megváltak szomorúan kollegájuktól.

Míg CIA a hadseregnek tesztelt, azon az elven, hogy lépj be a seregbe, ismerd meg a világot, ismerd meg idegen nemzetek fiait, majd öld meg őket, addig Leary hippiként kicsit másként gondolkodott ezekről a dolgokról. Aki az LSD-re alapozva akar vallást létrehozni, amiben a szeretetről és a tudattágításról meditáltak a "hívők", az valóban csak egy árnyalattal tér el ettől az állásponttól. Viszont Leary volt a gonosz. Míg HST-nek Nixon jutott, addig csóriszupersztár faszinknak Reagen jutott. Legendás egymás iránt érezett szeretetük és megbecsülésük. Már-már majdnem túl volt ez a barátságon, akár csak Debreczeni József és Gyurcsány Ferenc, épp hogy a kovboj kalap hiányzott. Míg Reagen a világ legveszélyesebb emberének tartotta Learyt, addig utóbbi szerint egy "roppant szórakoztató ember volt ellenfele". Bele gondolni sem merek, mi lett volna JúEszÉlyből, ha Leary kerekedik ki győztesen a kormányzóválasztásból. Bár lehet, hogy hamarabb megmerényelik', mint ÁSZ-t a Casinoban. A lényeg, hogy üssön a bélyeg- ahogy Tim bácsi mondhatná, ha még élne, valamint ha magyar lenne. No meg ha az akkori magyar titkosszolgálat hasonló kísérleteket végzett volna. Bár ki tudja. LSD-vel jobban ki lehet szúrni a nép szemét, mint kromplilevessel. De mint korábban mondtam: drugs are bad,okay?

Miután a kormányzat élt szabályozó funkciójával, tiltólistára tette a drogokat. Valahol érthető. Mi lenne, ha mindenki egyéniség lenne (már ha)? Ki követné a Szent Tököt vagy a Szent Sarut? Különben is, ti mind egyéniségek vagytok. Igen,azok vagyunk.  Leary szenvedélyesen érvelt a legális fogyasztás mellett, de aztán leültették a seggére. Csak megszökött. Talán átváltozott hangyává és kimászott a réseken. Valahol Pakisztánban kapták el amerikai ügynökök, akik aztán hazavitték. Miután kiszabadult, felfedezte az internetet, és ráhangolódott. Az elsők közt volt, akik annak szabad felhasználása mellett kardoskodotak. Megértette, hogy ebben rejlik a jövő és kiépítette a maga birodalmát.Mikor haldoklott, a neten keresztül online öngyilkosságot tervezett.De meggondolta magát. Egy másik alkalommal elhatározta, hogy lefagyasztatja a fejét kriogénnel. De ismét meggondolta magát. Ráparázott, hogy ébedésekor mindenféle fehér köpenyes, jegyzettömbös csóka fogja vizsgálni. Azt hiszem ezt mondják bad tripnek. Aztán kigondolta, hogy ha meghal, elhamvasztják és kilövik a világűrbe. Ezzel kapcsolatban nem gondolta meg magát. Hiába, ő nem ezen a bolygón élt.

Sok mindent lehetne még elmondani róla. Beszélhetnénk az általa megalkotott cyberpunk fogalomról, könyvéről, Az eksztázis politikájáról, a pszichedelikus mozgalomról, viszonyát a hippikkel (ami miatt megénekelték a nevét a Hairban), de azt hiszem, egyenlőre ennyi elég. Talán majd egy másik bejegyzés során. Persze ha nem gondolom meg magam, hozzá hasonlóan. De egy ennyit mindenképpen megérdemelt, ha már a blog bejegyzésében az ő mottója áll. És mint mondtam: drugs are bad,okay?

Akit bővebben érdekel a téma, youtubon talál jó pár interjút vele. Angol nyelv ismerete szükséges, viszont elengedhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr70137594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása