Figyelem, egy hosszas bevezetés utáni anyázás következik a divattal kapcsolatban. Metroszexuálisok haljanak ki!

Vannak akik a Star Treket szeretik, vannak akik a Star Warst, mások a második világháborút. Én a szervezett bűnözést. Szögezzük le, filmekről beszélek. Első kettő szerintem totálisan összemosódik a kockákkal, negyven éves vagyok, anyámmal élek, macskám van, Spock kapitány képe van az ágyam fölött, ne legyek kemény.

Az utolsó kettő pedig egyfajta romantikus képzelgés. A férfiasságról, a becsületről, a hűségről, a bajtársiasságról, a tiszteletről, és arról, hogy magunknak köszönhetjük a túlélést.

Számomra a szervezett bűnözés, értem itt a sziciliai barátok barátait, nem a mára különböző csoportokba tömörült bandákat, nem más, mint egy alternatív állam. Évszázadokig hódítás alatt volt ez a sziget, elnyomták őket, a kormány, rendőrség nem volt más, mint a hatalmasok bábja, a parasztnak meg a kurva anyja. Ha történt bármi, nem volt kihez fordulni. Megerőszakolták a lányodat? Kit érdekelt. Megölték a fiadat? Kit érdekelt? Aztán ezt megelégelték egyes parasztok, és a saját kezükbe vették az irányítást. Megölték azokat, akik ellenük törtek. A hatósághoz senki sem fordult, csak a barátokhoz. Innen az omertá,a hallgatás törvénye. Csak magukban bízhattak, így csak egymásnak beszéltek bármiről. Ha valaki a hatóságnak beszélt, az áruló volt. Meg halott.

Azt mondtam, alternatív állam. Hogy miért is? Azt, hogy ki milyen elméletet fogad el egy állam kialakulására, az leginkább ideológiájától függ. Sokan sok mindent írtak erről, és egy témán belül is számtalan alternatíva született. Gondoljunk csak a szerződés elméletekre.

A természeti állapotban levő ember szerződést köt, átruház bizonyos jogokat az államra, hogy szabályozza az életet, megvédje vagyonát, életét, igazságot szolgáltasson.

Ennek nem tökéletes analógiája a korabeli maffia? Megvédte azokat, akik hozzáfordultak, igazságot szolgáltatott, törvényeket hozott, amiket betartottak. Aztán később ezért kért valamit. Nézd már, pont olyan ez, mint az adó. De furcsa.

Majd kiépült mindenhol, akár csak az önkormányzatok. Aztán a hierarchia. Helyi szinteken komptens vezetők, akik betagozódnak a felsőbb irányításba. Úgy gondolom, bátran kijelenthetjük, a korabeli maffia olyan, mint egy autorieter állam. Nem véletlenül félt annyira Mussolini tőle, hiszen a maffia irányította valójában Sziciliát, és nem az olasz kormány.

2007, Magyarország. Az ember kimegy az utcára, és mit lát? Maffia, Tony Montana, Scarface feliratú polókat. Rendben apa, ez még nem gond, ha már Heaven Street Sevenes polók is vannak. De nem, ez nem ilyen egyszerű. Kibaszott aranybetűkkel, gyémántberakással, faszom csili-vili szarokkal. Ha Sziciliában lennénk, ez vendettát kívánna. Ilyenért luparával lelőne Giorgo Armani fényes nappal, mindenki szeme láttára, az emberiség és a jó izlés elleni bűncselekménny miatt. Ezért akasztották fel Szaddamot, hogy ilyen létezzen?

Ahogy fentebb írtam: "Az utolsó kettő pedig egyfajta romantikus képzelgés. A férfiasságról, a becsületről, a hűségről, a bajtársiasságról, a tiszteletről, és arról, hogy magunknak köszönhetjük a túlélést."

Nesze neked férfiasság. Köcsög rákemberek és a köcsög tervük, hogy majd mindenki metroszexuális lesz. Maffia, arany betűkkel. Tony Montana bazmeg, ő igazán nyálas kis buzi volt, ő is ilyeneket hordott. Ezért élte túl Sosa végső csapását. Az összes kolumbiai bérgyilkos meglátta, és meghalt a röhögéstől.

Mondjuk, ha az emósok meg fajtáik kurva keménynek mutatják magukat, akkor az igazi kemény gyerekek, a maffiózok, a barátok barátaik megtehetik, hogy buzinak nézzenek ki. Ha valaki nevet, majd jól elássák a sivatagba.

Eh, remélem hamar kimegy a divatból, mint Benkő László...

(Ennek apropójából elindítok egy sorozatot, minden idők legjobb maffia filmjeiről. Idővel.)

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr56150235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása