Tegnap moziban jártam( majd enni, inni, józanodni- utóbbit ma), és olyan filmet láttam, ami miatt mindenképpen klaviatúrát akartam agadni, csak a zárójelben kifejtett dolgok miatt erre ma kerül sor.

Ez a bizonyos film Az ember gyermeke volt, ami hát fogalmazzunk kendőzetlenül, kurva nagy hatást gyakorolt rám. A sztori röviden: 2027-ben járunk, a Földön általános tendencia immár 18éve, hogy egy gyermek sem született, ennek következményeként pedig az emberi faj, mint olyan a kihalás szélére került. A világban érhető módon a népek csalódtak, reményt vesztettek, ezért jó szokásunkhoz híven forradalmak, háborúk sorát indítják, ami következtében elpusztul a nyugati világ intézményrendszerestül, mindenestül, mindenhol gaz bevándorlók. Leszámítva Britanniát, ahol egy katonai(?) diktatúra úgy-ahogy megtartotta a rendet, de itt is a Halak nevű terrorista csoport borzolja a kedélyeket. Majd megindul a "kaland", ugyanis egy bevándorló teherbe esett, és hát ezt mindenki a saját céljára akarja felhasználni (ami persze később derül ki), és megmenteni őt pocakosul, majd stül-stül, gyerekestül.

Hogy mitől lett ennyire fasza a film? Nos, egyrészt a színészek játékától, az ötlettől, a jelenetek filmezésétől, a zenétől. Volt persze néhány ellentmondás, de ilyenkor ez megbocsátható. Vegyük sorjába.

2027 nem egy távoli jövő. Négerkislány koromban gyűlöltem, hogy mutatták a Jatson családban, 2000 után repülő autók, futószalag a járdán, meg számtalan "csúszszupi", vártuk is ennek bekövetkeztét, talán még az Esti Mesénél és Babarnál is jobban. Aztán sorra megtudtuk az igazságot, apám volt a télapó az iskolai ajándékozáson (ezen kívül a többi legenda nem létére is fény derül, mint Angyalka, Jeti, Dart Vader, Pannon Puma), Jatsonék csak fantázia, és az ezredforduló után nem lesz semmi ilyen jellegű technikai fejlettség. Szóval ha a nem is oly távoli jövőben szuperfegyverek, repülő autók és szabad marihuána fogyasztás lenne, akkor olyan mértékű rosszpontot kapna a film, hogy abba még egy reformszóvivő sem találna semmi optimizmust. Autós üldözés előtt a menekülő autó lefullad (semmi turbó-sugár-rakéta meghajtás), eutanázia oké, fűszívás fújrosszcsúnyadolog, és technikai fejlettés alig. Ami kurvára érthető, ha elpusztul minden a háborúk miatt.

Az operatőri meg hasonló dolgokba nem mennék bele, nem kívánom elvenni Réz András vagy bármelyik bölcsész karra járó Olvasónk kenyerét, nem értek én ilyen dolgokhoz. Inkább politisch.

A jóléti államokat elözönlötték a bevándorlók, azok nem tudtak alkalmazkodni, ezért elpusztultak. Van is egy szép felsorolás, Budapest kimaradt. Nem is értem. Anglia úgy gondolta, ez így nem pálya, lezárta határokat, bevándorókat összegyűjtik táborokba, és üldözik őket ahogy tudják. És akkor álljunk meg itt egy gondolatra. Miért van szükség erre. Mire emlékeztet ez? Mármint a bevándorlókkal szembeni védekezésre. Szigorúan ma. Pont aktuális Hollandia, ahol egy szélsőjobbos politikus iszlám- ellenes filmet készített és ezt feltették a netre, hogy lássa mindenki, hogy ott a gonosz. A probléma gyökre ugye az, hogy számos muszlim bevádorló érkezett a Nyugati országokba, akik kulturális különbségek miatt nem képesek és nem is akarnak beilleszkedni a nyugati liberális normarendszerbe. Hangsúlyozom, nem minden bevándorló, és mindezek kulturális különbségek miatt, nem pedig azért. A gyengébbek kedvéért, akik egyből rasszizmust kiáltanak: emlékezzünk vissza, annó diszkósok és rockerek közt mekkora ellentét volt (ma ez gondolom emóra és diszkósra változott), pedig ott nem volt ekkora értékrend beli különbség. Ez esetben pedig ég és föld. És mindkét kultúrának megvan a létjogosultsága. A probléma abból ered, hogy a Nyugat-Európában kisebbségben levő keleti kultúrkörből fakadó értékrend kevésbé toleráns, mint a többségi társadalom, ezért egyesek képtelenek elfogadni az ott tradicionális normarendszert. Ebbe most jobban nem kívánok belemenni, mert akkor a Háború és béke hosszúságú poszt lenne, és így végignézve sem rövid. Manapság ez az egyik égető kérdés, hogy hogyan lehetne áthidalni ezt a szakadékot, hogy elkerüljük azt a jövőképet, amint a film fest. Mert hiába vallunk mást, hiába gondolkodunk másként erkölcsről, még egyformán emberek vagyunk, és diszkriminálni, üldözni, táborba zárni kiment a divatból.

Ami számomra értelmetlen volt a filmben, hogy miután általánossá vált a meddőség, ezt követően özönlötték el a menekültek a fejlett államokat. No de kérdem én, mostmár minek? Nem mindegy? Kihalunk úgyis. Persze mondhatjuk, hogy egyszer úgyis meghalunk, és akkor mi értelme van, hogy mégis más országba menjünk. No de hiszem azt, ezt főleg jövendőbeli gyermekeinkért tesszük, hogy legalább nekik egy jobb, biztosabb jövőt teremtsünk. Ez esetben pedig....

Igazán tetszett, hogy nem próbálták megmagyarázni, mi okozta a meddőséget. Nincs atomtámadás, vírus vagy akármi. Kialakult, de nem tudjuk mitől. És nem azért, mert megették a gólyákat. No, itt megint gondolkodjunk el. Mire kívánja felhívni a film a figyelmet? Itt jön be, amit fentebb mondtam, nem vagyok én kritikus, szóval csak a magam véleményét tudom elmondani, mit értettem én belőle, aztán ugye, nem én írtam, rendeztem, szóval biztosra nem mehetek. Európa, és bizony, közte hazánk is öregszik. Egyre több az öreg, egyre kevesebb gyerek születik, egyre kevesebben vállalnak gyereket, szóval ha ez nem változik, nem húsz év múlva, de bizony nyakig leszünk a szarban, ami ráadásul hullámzik is. Hogy mást ne mondjak, Magyarországon kb 3.5 millió tart el 10 milliót. 3.5 millió aktív dolgozó van, a többi nyugdíjas, gyerek és nem dolgozó(esetleg passzívan). Egyrészt, hogy ezt 3.5 millió szopja meg, ezenkívül a maradék is, plusz a jövő generációja. Hogy mást ne mondjak, a nyugdíjrendszerünk. No, de ebbe ne menjünk bele itt és most. Ami marad, a probléma. Hogy fogyunk. Ázsiában viszont nem, ők gyarapodnak. Szóval van hová jöjjenek, hogy pótolják.

Oké, és akkor itt megállok, mert visszaolvasva kurva sokat írtam, és az nem jó. Szóval folytatás holnap.

7 komment

Címkék: ajánló film

A bejegyzés trackback címe:

https://osztgyunamigyun.blog.hu/api/trackback/id/tr63401932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bucsó 2008.03.29. 15:51:15

No ez érdekes volt.

Annak tükrében különösen, hogy az egyik kereskedelmi rádió (RC98,6) mai műsorában Vietnamról volt szó. A távoli országban járt honfitársaink mesélték, hogy az országban 84 millióan laknak (mint Németországban) de 30 évnél idősebbet elvétve látni az utcákon.

És talán a bevéndorlók kapcsán megjegyzendő, hogy Franciaországban évente 800,000-rel nő a muzulmán közösség létszáma, főleg a bevándorlás hatására.

Jó lenne végiggondolni ezeket, és összekapcsolni, majd felállítani valami eredményes népesség-politikát, mert jövő így igen kiszámíthatatlanná válik...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.29. 15:59:58

Franciaország ilyen szempontból picit elüt a többitől, hiszen gyarmati politikája teljesen eltért a többi országtól, mindenki francia, mindenkit befogadunk.

Ez az egész népesség-politika meglehetősen érdekes, no meg egye inkább égető para. Megoldás? Kétlem, hogy lenne

Bucsó 2008.03.29. 17:06:07

No de hollandok is gyarmatosítottak, és nem is olyan tessék-lássék módon. És talán ők már igazán kitehetnék a "MEGTELT" táblát. Amikor Amszterdamban sétálsz, elvétve találkozol németalföldi hollandal.

Megoldás? Kétlem, hogy mindenki számára elfogadható lenne, de azért keresni kell.

Mentula 2008.03.29. 17:31:38

Megoldási javaslat : csináljatok sok-sok gyereket, ahogy a slágeríró is megaszonta :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.30. 09:49:45

Bucsó,

évente 800 ezerrel?! Bocs, de ez egy picit soknak tűnik. 2004 óta összesen egymillióval nőtt a lakosság:

2004: 60.825.000
2007: 61.876.000

(forrás: www.ined.fr, vagyis a francia demográfiai kutatóintézet adatai)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.30. 13:13:58

Persze, gyarmatosítottak a hollandok is, de nem ők voltak az első vonalban

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.30. 22:16:19

Az általam két poszttal ezelőtt megadott link működik, csak a vesszőt kell kivenni a végéről:

www.ined.fr
süti beállítások módosítása